8 fantastičnih blagodeti meda - Men`s Health

8 fantastičnih blagodeti meda

Med je jedan od najstarijih zaslađivača koji se kori već vekovima i ima brojne zdravstvene blagodeti.

Ovo su samo neke od njih

1. Podiže nivo energije na prirodan način

Ako želite dodatan izvor energije, dodajte med svom jelovniku i smanjite konzumiranje kafe. Med je efikasniji način da budete budniji i poletniji. Možete ga jesti na tostu, dodati ga čaju ili običnoj vodi.

2. Odličan lek za upaljeno grlo

Ovo jedan od najpoznatijih i najefikasnijih primena meda. Pojedite kašiku meda, a možete dodati i malo limuna i soli, čime ćete dobiti još bolji lek protiv upaljenog grla.

3. Jača imunitet

Med je snažan antioksidant koji će ojačati imuni sistem, naročito ako se konzumira u kombinaciji s limunom.

4. Pomaže u mršavljenju

Med vam takođe može pomoći da smršate. Pijte ga razmućenog u mlakoj vodi  s dodatkom limunovog soka. Ali nemojte preterivati u količini unetog meda.

5. Poboljšava kvalitet sna

Ako vas muči nesanica, dodajte malo meda toplom mleku i popijte pre spavanja. Med će vas opustiti, smiriti i pripremiti za miran san.

6. Leči blaže ogrebotine

Ako imate blagu ranu ili ogrebotinu koja neće da sraste, stavite malo meda. S obzirom da ima jako antibakterijsko dejstvo, med će vam biti od velike pomoći.

7. Delotvoran protiv mamurluka

Da li znate da vam med može pomoći kod neprijatnih simptoma mamurluka? Ova namirnica sadrži prirdni šećer koji može ubrzati izbacivanje alkohola iz organizma. Pomešajte malo meda s jogurtom ili sokom od pomorandže i popijte kada se probudite nakon burne večeri.

8. Neutrališe neprijatan zadah

Ako vam neprijatan zadah, i pored redovne oralne higijene, zadaje velike probleme, med vam može pomoći. Na krišku hlebanamađite med, pospite cimet i pojedite ukusan i aromatičan obrok.

Pročitajte i  Evo kako možete da smanjite apetit

Izvor: Stvar Ukusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *