Popravite zdravlje hranom - Men`s Health

Popravite zdravlje hranom

Dokazano je da se pravilnom ishranom mogu sprečiti neke bolesti, ali doprinosi i lakšem izlečenju već postojećih oboljenja. Takođe utiče i na bolesti koje nisu vezane za pravilnu ishranu, kao što su bolesti bubrega, neke infektivne bolesti, bolesti kardiovaskularnog sistema. U ovom tekstu navedeni su samo neki benefiti zdrave ishrane!

KAKO DA PREPOZNATE DA VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE GVOŽĐE
Do anemije može doći zbog nedovoljnog unošenja gvožđa ili zato što organizam nije u stanju da ga iskoristi. Do otežanog iskorišćavanja gvožđa može doći ako je nedovoljno lučenje hlorovodonične kiseline, ili ako se ne unosi dovoljno vitamina C, ili ako unosimo previše fosfora. Nedostatak ovog minerala ćete prepoznati ako ste malaksali, razdražljivi, pospani, nemate apetit, bledi ste, boli vas često glava i opšta otpornost organizma prema infekcijama vam je smanjena. Situaciju možete popraviti hranom. Neophodno je da unesete dovoljne količine vitamina B grupe, ali i vitamin C, koji je potreban zbog iskoristljivosti Fe. Njih ćete pronaći u crnom hlebu, leguminozama, zelenom lisnatom povrću, cvekli, južnom voću, mesu, a naročito u iznutricama.

KRVARE VAM DESNI
Da li se naježite pri pomisli na pranje zuba Da li vam desni prokrvare i na samu pomisao na četkicu za zube Organizam vas upozorava da ne unosite dovoljno vitamina C. Jedan grejpfrut dnevno može povećati količinu vitamina C i smanjiti krvarenje. Takođe i sok od borovnice koji steže tkivo i dezinfikuje usnu duplju. Problem možete rešiti i svežom paprikom koja sadrži tri puta više vitamina C nego limun.

DAH VAM NEPRIJATNO MIRIŠE
Za ovaj problem ne postoji dugotrajno rešenje, osim redovnih odlazaka stomatologu i održavanja higijene usta, zuba, ali i jezika. Dah zavisi i od toga šta jedete. Vaš dah će samo trenutno zamirisati ako uzmete pepermint bombonu, ali čim se bombona istopi, problem se vraća. Možete da žvaćete i listove nane. Voda je još jedno od rešenja, jer potpomaže spiranje komponenti koje utiču na neprijatan zadah i neutrališe pljuvačku.Uzimajte je u malim gutljajima.

IMATE GRČEVE U MIŠIĆIMA
Da li noću iskačete iz kreveta kada vas obuzme probadajući bol u mišićima Za ovo nije kriva teretana i naporne vežbe. Ovo znači da vašem organizmu nedostaju kalijum i magnezijum. Ako često mokrite, ili ako pijete mnogo gaziranih pića u toku dana, dolazi do narušavanja ravnoteže između ova dva elementa i vaši mišići se usled dehidratacije grče. Problem ćete rešiti ako pojedete jednu bananu, zato što je bogata kalijumom, i ako unesete dosta vode koja je neophodna za pravilan rad čitavog organizma. Ukoliko nemate bananu, možete pojesti paradajz koji je takođe dobar izvor kalijuma.

Pročitajte i  5 životnih navika koje uništavaju vaš seksualni život!

IMATE PROBLEM SA DIJAREJOM
Dijareja nije bolest, ali jeste simptom neke bolesti, gde dolazi do poremećaja crevne motorike i nedovoljnog apsorbovanja vode, zbog čega je stolica tečnog sadržaja. Moze doći do ozbiljnih poremećaja u organizmu zbog gubitka kalijuma, natrijuma, gvožđa, proteina i drugih esencijalnih materija. Pomoćiće vam crno ili belo vino, zato što sadrže supstancu bizmut subsalicilat u visokoj koncentraciji. Ako popijete čašu ili dve vina efekat je isti kao da ste uzeli tabletu protiv dijareje. Ova supstanca usporava ili zaustavlja razvoj bakterija Salmonella i E. Coli, pre nego što se još više razbolite.

BOLE VAS ZGLOBOVI
Pola šolje kuvanog, mešanog povrća sprečiće razvoj artritisa. Jednim Grčkim istraživanjem sprovedenim na 330 osoba ustanovljeno je da su oni koji su konzumirali kuvano povrće svakog dana za 75% smanjili mogućnost razvoja artritisa od onih koji su povrće jeli mnogo ređe. Pod uticajem toplote dešavaju se određene promene na pojedinim sastojcima povrća, što omogućava omekšavanje nerastvornih vlakana, koji se lakše i brže vare, a to vodi boljoj apsorpciji hranljivih sastojaka.

NE MOŽETE DA DIŠETE
Jedite nekoliko ribljih fileta svake nedelje. Magnezijum pomaže bolje funkcionisanje pluća i smanjuje učestalost napada astme. Nedavno istraživanje je potvrdilo da astmatičar koji ne unosi dovoljno magnezijuma više vremena provede u bolnici od osobe čija je ishrana bogata ovim elementom. Doktori preporučuju osobama koje imaju problema sa astmom da jedu ribu ili spanać svakoga dana.

POPILI STE PREVIŠE ALKOHOLA
Svi volimo lude proslave, ali jutro nam donosi neraspoloženje, glavobolju, mučninu, opštu malaksalost organizma. Ukoliko nemate kod kuće aspirin, problem možete rešiti sokom od paradajza. On sadrži velike količine kalijuma, natrijuma i kalcijuma koji će učiniti da se ne osećate bolesno i iscrpljeno, a sadrži i dosta vode kojom ćete nadoknaditi tečnost koju ste izgubili.

ZABRINUTI STE ZBOG BOLESTI SRCA
Popijte pivo, ali samo jednu čašu! Pivo može smanjiti rizik od srčanog udara. Osobe koje u proseku piju jednu čašu piva dnevno imaju manje problema sa srčanim oboljenjima. Ali treba da znate, ako u proseku pijete više od dve čaše dnevno, pivo gubi ovaj zaštitni efekat. Alkohol iz piva razređuje krv i pomaže u zaštiti srca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *