Zašto treba da jedete krompir? - Men`s Health

Zašto treba da jedete krompir?

Prema nekim istraživanjima, prženi ili pečeni krompir nije toliko vredna namirnica, ali to je rezultat agresivne termičke obrade koja uništava sve vredne sastojke. Treba imati na umu da i sve druge namirnice gube svoja zdrava svojstva na visokim temperaturama. 

Jedno je sigurno – krompir nije ni štetan ni nezdrav. Ako ga, na primer, kuvate u kori, krompir zadržava sve svoje vrednosti koje su neki očito zaboravili. Iako ga pogrdno nazivaju praznom namirnicom, krompir sadrži mnogo vrednih sastojaka poput fenolnih jedinjenja, čijom količinom može da parira brokoliju. 

Pročitajte i: Hrana koja vas zaista goji

Krompir sadrži i flavonoide, koji su zaslužni za zdravlje srca i krvnih sudova, kao i za zaštitu organizma i od karcinoma, kao i od nekih plućnih bolesti. 

Mnogi ljudi ne znaju da krompir sadrži i velike količine vitamina C, koji štiti od čitavog niza bolesti. Krompir je i sjajan izvor vitamina B6, kao i zdravih vlakana. Može da se priprema na brojne načine, ali ipak treba izbegavati pržene krompiriće. 

Istina je to da je krompir kaloričan i da ne treba preterivati s količinama, ali svakako ne postoji razlog da ga potpuno izbacite iz svakodnevne ishrane.

 Izvor: B92.net

Pročitajte i  Piramida zdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *