5 namirnica koje će vas razboleti - Men`s Health

5 namirnica koje će vas razboleti

ŠEĆER

Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima, jer ova namirnica ima nula posto hranljivih materija. Ona povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenjim i zimskim mesecima stručnjaci savetuju ograničavanje unosa ove namirnice.

Izbegavajte procesuiranu hranu s većim procentom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Umesto toga, preporučuje se uzimanje hrane koja će stabilizovati nivoe šećera u organizmu poput smeđeg pirinča, leblebije i sočiva, te tako osnažiti imunitet.

Porčitajte i: Zašto bi trebalo da izbegavate šećer?

PROSTI UGLJENI HIDRATI

Šećer se krije i u jednostavnim ugljenim hidratima poput kornfleksa i belog hleba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija prostih ugljenih hidrata, naime, u telu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za telo kao i konzumiranje belog hleba.

Umesto toga birajte cele žitarice poput zoba i ječma, po mogućnosti u kombinaciji sa organskim mlekom od badema, naseckanim bananama i malo cimeta.

MASNA I PRŽENA HRANA

Mnogo je razloga za izbegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krompirića. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet pojedinca.

Nutricionisti napominju da je odabir hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge spoljne činioce. Stoga savetuju umerenost, i povremenu zamenu crvenog mesa zdravijim proteinima poput mahunarki.

Pročitajte i: Masnija hrana opasnija za muškarce

ALKOHOL

Nemojte da se odreknete povremene čaše crvenog vina, ali bi svakako trebalo da pripazite na količinu alkohola koju unosite u organizam. Mnogobrojne studije su pokazale da preterano uživanje u alkoholu slabi imunitet i tako pojedinca izlaže sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će vas izložiti bolestima.

Pročitajte i  Vino zdravlje čuva: Jedna čaša dnevno za zdrav život

MLEČNI PROIZVODI

Mlečni proizvodi su takođe izvor skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umereno uzimanje u hladnim mesecima. Američki naučnici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mleka i jogurta, kao i konzumiranje sira s problemima u respiratornom sistemu. Naime, lekari su otkrili da kravlje mleko može zgusnuti sekrete (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umesto toga pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mleka, ili organskih mleka od badema.

Izvor: Nadlanu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *