Gde se sve kriju proteini - Men`s Health

Gde se sve kriju proteini

KAZEIN

Kazein se može naći u kravljem mleku i u vidu suplemenata, i prilikom unošenja on se taloži u stomaku i tako se vaš organizam snabdeva proteinima. Savet: Napravite šejk od proizvoda na bazi kazeina (praha) i mleka i popijte ga pred spavanje.

Saznajte i 5 prednosti kazein proteina

SURUTKA

Proteine surutke se brže apsorbuju u odnosu na druge proteine i mogu biti odlična zamena za obrok kada je potrebno brzo unošenje istih. Štaviše, protein sadži sve esencijalne aminokiseline kao i amino kiseline razgranatog lanca BCAA, koje su odlične za rast mišićne mase.

Pogledajte i Kako proteini grade mišićnu masu?

RIBA

Riba je odličan izvor proteina, a njeno konzumiranje poboljšava osetljivost na insulin, a manje insulina dovodi do manje taloženja masti. Riba takođe sadrži esencijalne amino kiseline i poseduje odlične benefite za zdravlje koje nećete naći u svakoj namirnici.

PILETINA

Piletina je verovatno i najpopularniji izvor proteina. Sadrži pun profil amino kiselina i mali procenat masti, izuzev kožice. Ukoliko se konzumira redovno, piletina može da smanji nivo totalnog holesterola kao i nivo LDL holesterola.

Pogledajte i Za oporavak mišića: Piletina s paradajzom i brokolijem

JAJA

Jaja su izrazito bogata proteinima, ali i vitaminima i drugim mineralima. Ukoliko recimo volite omlet, iskoristite celo jaje ili tri ili više belanaca od istog.

GOVEDINA

Izuzev toga što je bogata proteinima, govedina sadrži sve esencijalne amino kiseline kao i cink i gvožđe. Jedite je jednom ili dvaput nedeljno za večeru, ali ne odmah nakon treninga jer sadrži dosta masti.

Pogledajte i Ove namirnice sadrže više gvožđa nego govedina

MLEKO

Mleko sadrži širok asortiman peptida, koji mogu da poboljšaju zdravlje, ali i da snabdeju organizam potrebnim amino kiselinama. Pijte ga pred spavanje radi boljeg skladištenja amino kiselina u vašem telu. To će takođe da doprinese bržem oporavku mišića.

Pročitajte i  Čokoladno mleko: Idealan napitak posle treninga

SOJA

U odnosu na životinjske, biljni proteini imaju manji broj amino kiselina i teže ih je svariti. Međutim soja se izdvaja iz ove priče, jer ju lako svariti baš kao i proteine životinjskog porekla.

11 najboljih proteinskih užina za građenje ogromnih mišića

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *