Iz kuhinje Džejmija Olivera: Recept za savršeno ukusne ćevape

Džejmi je ranije najavljivao svoj dolazak u Srbiju, nazdravljajući rakijom i rekavši da jedva čeka da proba naše specijalitete. Poznati kuvar nažalost još uvek nije došao kod nas, ali izgleda da je naše gurmanluke već negde probao.
Pročitajte i Brz i ukusan obrok: Gurmanske pivske kobasice sa pireom i senfom (VIDEO)
Na svom sajtu je za našu kuhinju imao samo reči hvale:
“Tortilje punjene grilovanim mesom (ćevapi) i sosom od crvene paprike (ajvar), idealan su obrok kada vam dolazi društvo. Napravite smesu za ćevape barem nekoliko sati pre nego što ih stavite na roštilj, a najbolje bi bilo da ih napravite veče pre nego što ih ispečete.”
SASTOJCI
- 750 grama mlevenog junećeg mesa
- 400 grama mlevenog svinjskog mesa
- glavica i četiri čena belog luka
- dve kašičice sode bikarbone
- kašika mlevene paprike
- 1 jaje
- 150 mililitara kisele vode
- maslinovo ulje
- glavica crnog luka
- veza peršuna
- 6tortilja
Pročitajte i Moćni juneći burger, koji će vam vratiti energiju posle treninga
PRIPREMA
U veliku posudu stavite juneće i svinjsko meso, zatim oljuštite i iseckajte četiri čena belog luka. Dodajte sodu bikarbonu, papriku i začine. Dodajte jaje i rukama izmešajte smesu, a zatim sipajte kiselu vodu, da se sve sjedini.
Meso podelite na deset ili 12 delova, a zatim svaki deo oblikujte kao kobasicu – neka bude dugačka oko deset centimetara, širine oko dva centimetra. Stavite ćevape na podmazan pleh, prekrijte folijom i stavite da odstoje u frižideru.
Pecite ih na roštilju, ili u tiganju na šporetu na srednjoj vatri, ne duže od 15 minuta.
Džejmi predlaže da ćevape poslužite na tortiljama, uz malo ajvara.
Prijatno!
Foto: Shutterstock
SMRDLJIVI PRLJAVI ENGLEZ NEMA POJMA STA JE DOBRA HRANA