Koliko je crveno meso zaista štetno? - Men`s Health

Koliko je crveno meso zaista štetno?

Naučnici apeluju na štetnost crvenog mesa, ali ono zapravo nije toliko štetno. Ova namirnica postaje štetna u kombinaciji sa bakterijama iz ljudskih creva, jer ukoliko one ne obavljaju svoju funkciju adekvatno, onda crveno meso može dovesti do štetnih posledica.

Ova nedavna vest o crvenom mesu obradovala je mnoge ljubitelje crvenog mesa, ali najnovije istraživanje pokazuje da crveno meso ipak nije dobro za zdravlje srca. 

Stručnjaci iz klinike Klivlend objasnili su da kombinacija bakterija koje se nalaze u ljudskim crevima i nutrijenata iz crvenog mesa može dovesti do ateroskleroze, odnosno do nastanka plaka u arterijama koji dovodi do srčanih bolesti. Iako ljudsko telo proizvodi karnitin u količinama dovoljnim za proizvodnju energije, ipak postoji rizik od srčanih bolesti i to zbog hrane bogate L-karnitinom poput crvenoga mesa. Što su veće količine takvih namirnica u organizmu, to su veće šanse za srčane bolesti. 
Kako pojašnjavaju stručnjaci, sam L karnitin ne predstavlja problem, već sve zavisi od načina na koji bakterije obavljaju svoju funkciju u crevima, odnosno na koji način se obavlja proces probave.

Pročitajte i: Crveno meso utiče na trening

„Nadamo se da će naša otkrića pomoći pronalasku novih načina za sprečavanje takvog lošeg delovanja crvenog mesa”, izjavio je dr Stenli Hazen iz klinike Klivlend. 
Stručnjaci navode da se crveno meso ne može nazvati u potpunosti štetnim, ali s njegovim količinama ipak ne treba preterivati. To posebno važi za ljude koji inače imaju probavnih problema. 

Pročitajte i  7 savršenih namirnica za letnji detoks organizma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *