6 namirnica koje ste zaboravili - Men`s Health

6 namirnica koje ste zaboravili

Neke namirnice jednostavno nisu shvaćene ozbiljno. Evo, uzmimo kao primer celer, večiti prilog jelima, a nikada glavno jelo. Možete ga potceniti još više, smatrajući ga koktelskim povrćem, s obzirom na to da ga većina muškaraca jedino konzumira kada je serviran kao dekoracija na švedskom stolu, ili kada je zaronjen u dobro poznati Bloody Mary. A to je zaista prava šteta. Pored toga što može poslužiti kao odlična podloga za namaz kikiriki butera, ovo povrće, između ostalog, u svom sastavu sadrži i za kosti bitan sastojak silikon i fenolnu kiselinu, koja je poznata kao odlična preventiva kanceru.
Kao što i sami naslućujete, celer je samo jedna od potcenjenih namirnica koje se ne koriste tako često, a koje mogu doprineti unapređenju vaše ishrane i zdravlja. Napravite za njih mesta na svom tanjiru i otkrićete koliko ishrana za dobro zdravlje može biti ukusna.
    
CELER
Ovo povrće bije glas da je jedino hrskavo i ni malo hranljivo. Odbacite tu predrasudu Celer u svom sastvu ima nutriense koji nikako nisu za potcenjivanje.
ZBOG ČEGA JE ZDRAV Kardiolozi su primetili kod pacijenata koji su tokom dana konzumirali četiri štapića celera umereno smanjenje krvnog pritiska. Za ovaj zdravstveni efekat se smatraju odgovornim fitohemikalije sadržane u ovom povrću. Ovi sastojci doprinose relaksaciji mišićnih slojeva u zidovima arterija i na taj način dovode do poboljšanja krvotoka. Takođe, pored direktne koristi koja je pomenuta u vezi sa krvnim pritiskom, celer ume poprilično da zasiti i to sa minimalnim brojem kalorija.
KAKO DA GA JEDETE Pomešajte 200g tunjevine iz konzerve (po mogućstvu u sopstvenom soku), 1 kašiku vinskog sirćeta, ¼ šolje sitno iseckanog crnog luka, ¼ šolje sitno iseckane jabuke, 2 kašike majoneza lajt i malo svežeg i samlevenog bibera. Kašikom nanesite mešavinu preko stabljika celera. Dobijaju se 2 obroka.
Po obroku 114 kalorija, 15g proteina, 12g ugljenih hidrata (3g vlakana), 1g masti

ALGE
U Japanu su izuzetno popularne i gotovo neizostavni deo svakodnevnog obroka, dok se na tanjirim širom sveta retko nalaze.
ZBOG ČEGA SU ZDRAVE
Postoje četiri vrste morskih algi – zelene, braon, crvene i modrozelene – i sve one obiluju hranljivim nutriensima. Predstavljaju odličan izvor kalcijuma, ali i kalijuma, koji je veoma važan za regulisanje i održavanje krvnog pritiska. Nizak unos kalijuma i visok unos natrijuma je jedan od razloga koji dovodi do visokog krvnog pritiska. Većina ljudi zna i trudi se da ograniči unos natrijuma, ali još jedno od oružija za borbu protiv povišenog krvnog pritiska je i adekvatan unos kalijuma.
KAKO DA IH JEDETE
U sušiju, naravno. Takođe, u prodavnicama zdrave hrane možete pronaći upakovane različite vrste algi, koje vrlo često na ambalaži imaju i odgovarajuće uputstvo za upotrebu. Ukoliko nisu u prahu, upotrebite kuhinjske aparate, poput mlina za kafu. A onda tako dobijeni prah upotrebite kao zdravu zamenu za so koju uobičajeno koristite, a dobra kombinacija će naročito biti za salate i supe.

SEMENKE KONOPLJE
Uprkos dobro poznatoj reputaciji ove biljke, ove semenke nisu namenjene za pušenje. Sa nutricionističke strane, one svojim sastavom mogu ostvariti pozitivan uticaj na zdravlje.
ZBOG ČEGA SU ZDRAVE
Semenke ove biljke su bogate omega 3 masnim kiselinama, koje su poznate po svom pozitivnom dejstvu i smanjenju rizika od srčanih bolesti i šloga. Semenke konoplje takođe obezbeđuju sve esencijalne amino kiseline, što znači da proteini u njihovom sastavu mogu da stanu rame uz rame sa proteinima iz mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda.
KAKO DA IH JEDETE Umešajte 2 kašike ovih semenki u svoje žitarice, salatu ili slično jelo. Ili ih dodajte svom šejku koji konzumirate nakon napornog treninga.

Pročitajte i  Ove namirnice popravljaju loše raspoloženje

JAKUBOVE KAPICE
Mnogi ih smatraju srodnicima ostriga, ali isto tako mnogi ove mekušce smatraju nepoželjnim, s obzirom na to da se često nalaze u dekadentnim restoranskim jelima koja obiluju kalorijama. Ali, istini za volju, isto je i sa prvopomenutim celerom.
ZBOG ČEGA SU ZDRAVE
One u svom sastavu sadrže gotovo više od 80 procenata proteina. Takođe predstavljaju odličan izvor  magnezijuma i kalijuma. Školjke i ostrige imaju sličan sastav.
KAKO DA IH JEDETE
Zapecite Jakobove kapice Brz je i jednostavan način da pripremite ovu morsku hranu.
Kupite sveže, zapakovane Jakobove kapice i postavite ih na veliki tanjir ili podlogu za kuvanje. Dok zagrevate tiganj na srednjoj vatri, posušite školjke papirnim ubrusima i začinite vidljive delove morskom solju i sveže mlevenim biberom. Kada tiganj dostigne odgovarajuću temperaturu, dadajte jednu kašiku maslinovog ulja. Postavite školjke u tiganj, sa začinjenom stranom na dole, a onda začinite i drugu stranu.
Pržite školjke sve dok se donja strana ne karamelizuje (oko 2 minuta), a onda ih okrenite da se prže i sa druge strane još minut do dva, u zavisnosti od debljine. Ukombinujte ih sa pripremljenim povrćem, ili ih postavite preko barenog integralnog pirinča.

TAMNO MESO
Tačno je, tamno meso sadrži više masti nego belo meso, ali da li ste ipak razmislili u čemu je suštinska razlika Kada to učinite, obrok sa ovakvim mesom neće za vas biti bilo kakav obrok.
ZBOG ČEGA JE ZDRAVO
Dodatna masnoća u tamnom ćurećem ili pilećem mesu doprinosi povećanju nivoa holecistokinina, hormona zaslužnog za duži osećaj sitosti. Direktna korist Na ovaj način su drastično manje šanse za prejedanje u obrocima koji slede. A šta je sa vrednostima holesterola Samo trećina masnoća spada u onu nezasićenu vrstu, sudeći po USDA nutritivnoj bazi. Ostale dve trećine su one za srce zdrave, nezasićene masti. Ima još, 86 procenata od tih zasićenih masti ili nemaju nikakav uticaj na holesterol, ili povećavaju HDL (dobri) holesterol, više nego LDL (loš) holesterol – rezultat koji zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Što se tiče energetske vrednosti i kalorija, razlika između tamnog i belog mesa je gotovo minimalna.
KAKO DA GA JEDETE
Jednostavno uživajte, ali vodite računa o ukupnoj veličini svog obroka. Dobro pravilo, ograničite sebe na 200g, što će vam obezbediti 400 do 450 kalorija. Jedite to sa velikom porcijom povrća i imaćete odličan obrok za borbu protiv suvišnih kilograma.

SOčIVO
Nije nikakvo iznenađenje što su ove leguminoze tako zdrave za svakoga od nas. Ali, kada ste ih poslednji put imali za jelo
ZAŠTO JE ZDRAVO
Kuvano sočivo sadrži, mereno količinom jedne šolje, 16g vlakana. Kuvano sočivo takođe sadrži 27 procenata više folne kiseline od kuvanog spanaća. A ukoliko jedete sočivo u boji – crno, narandžasto, crveno – unećete i sastojke koji se nalaze u omotaču semena, poznate pod imenom antioksidansi.
KAKO DA IH JEDETE
Upotrebite sočivo kao podlogu za živinsko meso, ribu ili govedinu. Ono predstavlja odličnu zamenu za pirinač ili testeninu.
Sipajte 4 šolje pileće supe u šerpu srednje veličine. Dodajte 1 šolju crvenog ili braon sočiva i po pola šolje luka i šargarepe, zajedno sa 3 kašičice sitno seckanog belog luka. Pripremajte sve do tačke ključanja i onda smanjite temperaturu kako bi se sve lagano krčkalo. Pripremajte sočivo sve dok ne smekša, što je nekih 20 minuta. Sklonite sa izvora toplote, dodajte mrvicu vinskog sirćeta i servirajte.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *