5 minerala bez kojih ne možete da funkcionište - Men`s Health

5 minerala bez kojih ne možete da funkcionište

KALCIJUM
Kalcijum sigurno povezujete sa čvrstim i zdravim kostima. I svakako da ste u pravu, ali kalcijum ima još puno drugih funkcija u organizmu, kao prenosnik signala do nervnog sistema, koagulacija krvi, enzimski regulator, regulacija krvnog pritiska. Isto tako ima ulogu da maksimizira efekat nekih vitamina, a jako je koristan i kod izbacivanja teških metala kao što je olovo. Zato obavezno koristite mleko i mlečne proizvode, ali i zeleno povrće kao što je spanać.

NATRIJUM
Natrujum je uvek povezan ustvari sa njegovim nedostatkom. I dok se fanatično navija da se ne preteruje, ne smemo biti fanatici i kod nikakvog unosa ovog minerala. Jedna važna funkcija jeste što održava bilans vode u telu, signale između nervnih ćelija i stvaranje mišićnih kontrakcija i relaksacija.

Pročitajte i: Dnevna doza vitamina i minerala

HLOR
Iako retko čujemo o njemu, ovaj mineral je ipak jedan od ključnih faktora kada je reč o pretvaranju hrane u energiju. Pored toga što ima važnu ulogu u održavanju pH vrednosti u telu, u protivnom do narušavanja pH bilansa dolazi do poremećenja osnovnih procesa u organizmu. Njegovu koncentraciju oprezno regulišu bubrezi.

KALIJUM
Ovaj elektrolit ima važnu ulogu kao i natrijum, u regulaciji i raspodjeli tečnosti u organizmu, ali i njihovoj transportaciji. Deluje kao neurotransmiter, a povezuje se stvaranje kamenja u bubrezima, a pri njegovom nedostatku se pojavljuje i povišen krvni pritisak. Banane i paradajz povećavaju kalijum.

FOSFOR
Deo svake ćelije, ključni sastojak za formaciju DNK i svake ćelijske membrane. Osim toga, kao i kalcijum deluje na zdravlje i čvrstinu kostiju i zubi. Za fosfor su važna pravila da se držite proteinske hrane i hrane bogate kalcijumom, onda će i nivo ovog minerala biti na zadovoljavajućem nivou.

Pročitajte i  Kako prepoznati zrelu lubenicu bez prerezivanja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *