Niste majstor kuhinje do ne naučite da napravite ovih 15 stvari - Page 2 of 2 - Men`s Health

Niste majstor kuhinje do ne naučite da napravite ovih 15 stvari

NAPRAVITE PILEĆI KOTLET

Za pripremu pilećeg kotleta potrebna je tehnika koja zahteva svega četiri koraka: prvo isecite pileće meso, potom ga uvaljajte u brašno, zatim jaja i na kraju u hlebne mrvice. Tako pripremljeno meso stavite u vrelo ulje i pržite ga dok ne dobije hrskavu koricu. Tu su još i varijacije s drugim proteinima bogatim mesima, poput svinjetine, govedine, ribe pa čak i tofu sir. Tako pripremljeno meso možete poslužiti sa rižom i brojnim salatama ali ga možete staviti u sveže pecivo i tako dobiti ukusan sendvič.

NAUČITE PRAVITI PECIVA

Umesto da stalno odlazite u obližnju pekaru gde jedete proizvode koji su vam pomalo dosadili, pokušajte da savladate osnove pravljena slasnih pekarskih proizvoda. Ukusni mafini su odlični jer u njih možete staviti brojne sastojke ali i zbog činjenice da ih možete dugo držati u frižideru bez straha da se pokvare. Možete u njih staviti banane, bundeve, čokoladu i razno sezonsko voće.

Pivo i hrana: 10 najboljih kombinacija

PRŽENO POVRĆE

Kada sveže povrće stavite u prethodno zagrejanurernu, zbog toplog okruženja ono počinje da ispušta šećere i aminokiseline, što kreira izuzetno intenzivan i prijatan ukus. Ako želite hrskavi ukus povrća, pojačajte temperaturu, a preko njega stavite malo ulja i soli.

NAUČITE DA PRAVILNO SOLITE HRANU

Adekvatno i dozirano solenje hrane je presudno za ukus hrane koju spremate. Važno je hranu postepeno dodavati tokom procesa pripreme obroka a ne na samom kraju. Veliki komadi mesa zahtevaju jako puno soli da bismo dobili ukus koji želimo. Ali budite i oprezni, na kraju uvek možete dodati so i tako izbeći moguće presoljene hrane.

Pogledajte i Hrskava piletina sa krompirom

BLANŠIRANJE POVRĆA

Kuvano povrće daje puno mogućnosti, a sam koncept je vrlo jednostavan. Dovoljno je samo da u posudu stavite vodu i malo soli i sačekajte da sve proključa. Zatim dodajte povrće koje bi trebalo biti približno jednake veličine da bi se jednako skuvalo. Kuvajte povrće dok ne postane mekano, izvadite ga i stavite u cediljku a potom i u posudu ispunjenu hladnom vodom. Povrće će zadržati boju i oblik a vi ćete moći napraviti ukusnu saute salatu.

Pročitajte i  Kako da zavolite trčanje

GUSTI SOSEVI

Niko ne voli vodnjikave soseve. Glavna namena sosa je da bude dodatak i premaz hrani. Postoje brojni načini da napravite guste soseve, a ovo su tri osnovne tehnike: dodavanje prirodno želatinastih sastojaka poput mesa teletine i piletine, ubacivanje polutečnih sastojka kao što je kombinacija hladne vode i kukuruznog štira i na kraju pravljenje tradicionalnog francuskog sosa beurre manie, koji se pravi od putera i brašna i koji se u kulinarstvu smatra najboljim dodatkom kada želimo zgusnuti određeni sos.

Lagani letnji ručak: Vegeterijanska pita

ČOKOLADNI SOS

Jagode utopljene u čokoladni sos – savršen dezert koji je i poznati afrodizijak! Da biste napravili čokoladni sos prvo trebate čokoladu izlomiti u manje komade i staviti ih u posudu sa duplim dnom. Iznad posude sa kipućom vodom stavite plastičnu ili staklenu posudu u koju ste stavili čokoladu. Toplota vode će uticati da se čokolada rastopi i dobije glatku i kremastu teksturu.

TRI OSNOVNA JELA

Svaki muškarac mora da nauči da sprema tri osnovna obroka. Tako ćete biti spremni da pozovete prijatelje kod sebe na večere, a pripremićete i teren da steknete samopouzdanje ispred šporeta koje ćevam pomoći da eksperimentišete i budete kreativni u pripremi hrane.

Namirnice za energiju i oporavaknaj hrana za pre i posle treninga

UREDNE KUHINJA JE NAJVAŽNIJI ZAKON!

Savladavanje svih navedenih tehnika je sjajna stvar, ali ništa neće vredeti ako kuhinju ne održavate redovno. Da bi kuhinja bila čista najbolje je da je odmah očistite nakon kuvanja. Uvek koristite antibakterijska sredstva, a destilizovano vinsko sirće je najbolji prirodni dezinfikator. Kada pripremate neke namirnice koje imaju snažan miris, poput ribe koristite gumene rukavice. Redovno perite i dezinfikujte noževe i ostali pribor, pogotovo od drveta kako biste otklonili bakterije.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *