Pivom protiv raka - Men`s Health

Pivom protiv raka

Mariniranje svinjetine u pivu pre pečenja na roštilju može da blokira neke potencijalno kancerogene supstance kao što su policiklični aromatični ugljovodonici.

U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry navodi se da je potapanjem svinjskih odrezaka u crno pivo tokom četiri časa, dovelo do smanjenja proizvodnje osam ključnih policikličnih aromatičnih ugljovodonika, tokom pečenja, za čak 53 odsto. Marinada u svetlom pivu je znatno manje delotvorna, smanjuje proizvodnju kancerogena za samo 13 odsto.

Pročitajte i: 10 razloga da popijete pivo odmah!

Naučnici veruju da je tajna u antioksidansima, koji se u tamnom pivu nalaze u većoj koncentraciji nego u svetlom, a koji sprečavaju aktivnost slobodnih radikala neophodnu za nastanak policikličnih aromatičnih ugljovodonika.

Ovaj trik verovatno funkcioniše i sa drugim vrstama mesa. Osim toga, dodavanje još antioksidanasa u marinadu (npr. ovog ispod) može povećati ovaj pozitivni efekat.

PUSTITE BELI LUK DA ISKLIJA
Ne bacajte proklijali beli luk: proklijali luk sadrži više flavonoida (antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti) nego sveži beli luk. Korejski naučnici su utvrdili da sadržaj flavonoida nakon petodnevnog klijanja raste za 20 odsto. To je zato što proces klijanja dovodi do proizvodnje posebnih flavonoidnih jedinjenja koja se nazivaju fitoaleksini, a koji biljku štite od bolesti i insekata.

Doduše, proklijali beli luk, ima nešto oštriji ukus, tako da ga uvek malo propržite pre nego što ga dodate u jelo.

Pročitajte i  3 soka za zdraviji život
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *