Zašto je žumance dobro za vas - Men`s Health

Zašto je žumance dobro za vas

Recite ne omletu od isključivo belanaca. Ukus je grozan, a i neće vam obezbediti neophodne nutrijente.

“Izbacivanje holesterola iz ishrane ima gotovo beznačajan efekat kada govorimo o uticaju na holesterol u krvi i zdravlje srca”, kaže Donald Lejman profesor na odseku za ispitivanje hrane sa Univerziteta Ilinois.

Doručak: 9 namirnica koje ubrzavaju mršavljenje

Decenijama brojni eksperti svoja mišljenja baziraju na Framingamskoj studiji o uzrocima kardiovaskularnih bolesti objavljenu 1948. godine. U tom izveštaju se posebno povezuje visok nivo holesterola u krvi sa visokim rizikom od srčanih oboljenja i srčanog udara.

U međuvremenu nauka je došla do drugačijih spoznaja, pa je utvrđeno da manji procenat ljudi sa nekim oblikom srčanih tegoba ima povećan nivo holesterola. Isti rezultat su pokazali da se holesterol iz hrane teško pretvara u holesterol u krvi.

Da biste smanjili holesterol u krvi, trebalo bi da izbegavate hranu bogatu trans mastima i u ishranu obavezno ubaciti namirnice bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama.

Eksperti za zdravlje, fitnes i ishranu otkrili šta jedu za doručak!

Ako ste zdrava osoba, nema potrebe da jedete holesterol, jer je jetra spremna da nadoknadi sve moguće nedostatke za dobrim holesterolom. Ali nema potrebe ni da ga izbegavate, jer vam namirnica bogata holesterolom, poput jaja može pružiti najbolji izvor proteina. Samo jedno jaje obezbediće vam od 6 do 7 grama proteina u zavisnosti od veličine.

U međuvremenu naučnici sa Univerziteta Suri su utvrdili da jaja kao nutrijent imaju najbolji odnos nutritivne gustine od svih drugih namirnica. Žumanca su bogata fosforom, cinkom, holinom, vitaminom B i brojnim antioksidantima. To znači više energije za vaš organizam, manje upalnih procesa, lakša regulacija telesne težine, više mišića i bolji rad mozga. Jaja se posebno preporučuju ljudima koji pate od koronarno arterijske bolesti.

Pročitajte i  Mračna stana piva

7 namirnica koje NIKAKO ne treba da jedete za doručak

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *