Vitamin koji vam pomaže da dišete - Men`s Health

Vitamin koji vam pomaže da dišete

Naime, prema najnovijem istraživanju univerziteta u Helsinkijju vitamin C bi trebalo da vam otvori disajne puteve kako bi sprečio kašalj i šištanje koji ponekad prate vaše vežbanje.

Treniranje izaziva nedostatak vazduha kod 10% svih ljudi na planeti i do 50% sportista, pokazalo je istraživanje časopisa Annals of Allergy, Asthma and Immunology. Međutim ukoliko uzmete samo 500 do 1000 miligrama vitamina C imate šansu da za 50% smanjute ove simptome bronhitisa i smanjenja disajnih puteva u odnosu na placebo, objašnjava autor studije dr Haru Hemila.

KAKO?
Medicinski naučnici nisu baš sasvim sigurni, kaže dr Hemila. Međutim, ono što sigurno znaju je ovo: Vežbanje tera vaše telo da proizvodi histami i ostala jedinjenja koja mogu da izazovu skupljanje, odnosno grčenje mišićnih tkiva koji se nalaze oko vaših pluća. Neka istraživanja pokazuju da vitamin C može da ograniči delovanje histamina na stezanje pomenutih mišićnih tkiva.

DOBRA VEST
Vitamin C je sasvim bezbedan i jeftin. Ali, ako imate astmu ovaj vitamin vam sigurno neće zameniti pumpicu, ali 1000 miligrama vitamina C dva sata pred trening može mnogo da pomogne sa disajnim poteškoćama.

Iako neki medicinski stručnjaci preporučuju 90 miligrama vitamina C dnevno, slobodno možete da uzimate i do 2000 bez brige o neželjenim efektima koa što su dijareja ili mučnina, kaže dr Manuel Vilakorta i dodaje “vitamini su rastvorljivi u vodi tako da vaše telo odbaci sve što vam ne treba”. Niste fan suplemenata? Hrana kao što su narandže, paprika i paradajz puni su vitamina C takođe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *