Ove namirnice će vam smanjiti holesterol - Men`s Health

Ove namirnice će vam smanjiti holesterol

Umesto tableta, protiv holesterola se borite uz pomoć ovih finih namirnica.

ZOBENA KAŠA
Bitku s holesterolom započnite odmah ujutro: umesto energetskih bombi poput pečenih jaja sa slaninom – pripremite zobenu kašu koja je prepuna topivih vlakana. Ova vrsta vlakana upija vodu u crevima i omekšava stolicu. Jedna manja činija zobene kaše ima otprilike 2 grama topivih vlakana što je otprilike 25 do 50 posto dnevnih potreba.

PLAVA RIBA
U ishranu ubacite više srdela, skuše i jadranske tune jer su ove ribe bogate omega 3 masnim kiselinama koje su odlične za vaše srce. Nutricionisti savetuju konzumaciju barem dvaput nedeljno. Za maksimalan efekat: ribu radije ispecite u rerni uz minimalno masnoća, nego u tiganju u dubokom ulju.

ORAŠASTI PLODOVI
Harvard Medical School kaže da dnevni unos pedeset grama orašastih plodova poput kikirikija, badema ili oraha smanje nivo lošeg holesterola za barem pet posto. To se odnosi na nepržene i nezačinjene orašaste plodove, a ne industrijski dorađene grickalice koje se mogu naći u prodavnicama.

VOĆNA FANTAZIJA
Topiva vlakna koja će vam pomoći da snizite holesterol u krvi nalaze se i u brojnim voćkama. Jedite jabuke, grožđe, šumske bobice i citruse i tako smanjite opasnost od srčanih bolesti.

Pročitajte i: Voće za svaki dan

IZABERITE PASULJ
Evo vam sada i opravdanog razloga da uživate u pasulju 100 posto! Pasulj je odličan izvor topivih vlakana koji snižavaju holesterol u krvi. Možete ga jesti samostalno – u vidu variva i salata, ili ga dodati drugim jelima kao ekstra zdravi dodatak.

Izvor: Stvar Ukusa

Pročitajte i  Napitak od samo dva sastojka za brže sagorevanje kalorija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *