Da li su ostaci hrane zdraviji od sveže pripremljenog obroka? - Men`s Health

Da li su ostaci hrane zdraviji od sveže pripremljenog obroka?

Vaši roditelji smatraju da su ostaci hrane veoma ekonomični, dok većina vaših prijatelja tvrdi da su ostaci nekada ukusniji, kada se pojedu dan kasnije. Međutim, naučnici su izneli još jedan razlog da volite pastu, koja vam stoji od juče u frižideru – moguće je da sadrži manje masti od sveže napravljene testenine.

U želji da otkrije kako pasta utiče na nivo glukoze u krvi, šou BBC-a sproveo je sledeći eksperiment. Naime, grupa volontera je nekoliko dana konzumirala uvek sveže pripremljenu pastu sa paradajz sosom, ali su takođe jeli i ostatke iste paste, koja je provela jednu noć u frižideru. Nakon što bi je izvadili iz frižidera, ispitanici bi ponovo jeli podgrejane ostatke ove ukusne hrane. Na kraju su uradili test krvi, kako bi se ispitao njihov nivo glukoze.

Pročitajte i: 3 vrste paste koje možda niste probali

Nakon ispitivanja, naučnici su smatrali da su ostaci uspeli da prevare organizam ispitanika, da su zdraviji nego što zapravo jesu. Jednostavni šećeri iz lako obrađenih ugljenih hidrata, kao što su vruća pasta i paradajz, podižu nivo glukoze u krvi, na šta organizam prirodno reaguje prilivom insulina, koji uspeva da reguliše i snizi nivo glukoze u krvi. Ovaj brzi i nagli porast, pa pad nivoa glukoze vas čini ponovo gladnim.

Zato su naučnici želeli da ispitaju efekat ostataka hrane na nivo glukoze u krvi budući da su očekivali da će ostaci paste drastično sniziti nivo šećera u krvi i izazvati katastrofu u organizmu.

Zanimljivo je otkriće da su ljudi koji su jeli podgrejane ostatke paste imali manji kontrast u oscilaciji nivoa šećera u krvi za 50 procenata u odnosu na ljude koji su jeli sveže pripremljenu testeninu.

Pročitajte i  Novo: Umesto vežbanja – tableta?!

„Ovo saznanje bi moglo da lako i jednostavno poboljša vaše zdravlje, buduće da bi ostaci hrane mogli da budu zdraviji od svežih obroka.“, ističe dr Chris van Tulleken, koordinator ovog ekperimenta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *