Da li je svakodnevno konzumiranje tunjevine bezbedno? - Men`s Health

Da li je svakodnevno konzumiranje tunjevine bezbedno?

Kratak odgovor bi bio: Verovatno. “Ali ako niste u pravu, možete na kraju da se otrujete živom, što može da prouzrokuje čudne simptome poput osećaja peckanja i gubitka ravnoteže”, kaže Michael Gochfeld, istaživač Naučnog Insituta za Životnu sredinu i zdravlje.

“Najverovatnije je potpuno bezbedno za većinu muškaraca da jedu tunu svaki dan, ali neki muškarci mogu da se otruju jedući istu količinu tunjevine svakodnevno.”, kaže potparol Administracije za hranu i narkotike, Lauren Sucher.

“Potrebno je da se balansira između benefita konzumiranja ribe sa rizikom od trovanja, uzimajući u obzir težinu muškarca, njegovu osetljivost na živu, vrstu tunjevine i mogućnost rizika od eventualnog trovanja”, kaže Gochfeld.

“Približno svi morski plodovi sadrže tragove žive, ali je pitanje kod kojih vrsta morskih plodova, ovi sastojci postaju otrovni. Još više zbunjuje činjenica da niko ne zna tačno koja količina žive je bezopasna, a koja otrovna, zato što je neophodno da se ljudi nažalost otruju kako bi se okolnosti tačno utvrdile”, poručuje savetnik nutricionista Men’s Health-a, Alan Aragon.

Pročitajte i: Zdrave i ukusne pljeskavice od tunjevine 

Međutim, svi eksperti se slažu kod sledeće dve činjenice:

Riba je dobra za vas, budući da je dokazano da smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, gojaznosti, opadanja kognitivnih funkcija, depresije, karcinoma i astme.

Rizik od trovanja živom je preuveličan. “Živa može da ošteti nervni sistem fetusa i dece mlađeg uzrasta, ali kada su 2004. godine stručnjaci upozorili trudnice da obrate pažnju na unos ribe, preneli su nepotrebnu paniku na sve ostale ljude”, kaže dekan Univerziteta Tufts, dr Dariush Mozaffarian.

Naravno da treba da imate na umu da se možete otrovati od tunjevine, ali ipak, potrebno su prevelike količine da bi se to zaista dogodilo.

Pročitajte i  Možete li se zaraziti neuspehom?

Potpuno je bezbedno da jedete tunu četiti puta ndeljno, ali ako želite da je jedete svakodnevno, onda je potrebno da obratite pažnu na gore navede uslove. Ukoliko možda osetite simptome trovanja živom, obavezno se obratite doktoru i smanjite unos ribe ili jedite ribu sa manjim procentom žive.     

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *