Detoks iz vaše kuhinje - Men`s Health

Detoks iz vaše kuhinje

Iako gotova, zima je ostavila za sobom neke tragove koje bi trebalo počistiti. To naročito važi za sve one koji su tokom zime dobili suvišne kilograme, još uvek osećaju umor, pospanost, nedostatak energije i imaju problema sa kožom, kosom i noktima. Ovo su samo neki od signala da je pravo vreme za prolećno čišćenje organizma.
NAJBOLJI NAČIN ZA POČETAK bi bio da izbacite iz svoje ishrane sve ono što je dominiralo u njoj tokom zimskih dana. A to bi značilo da izbacite zamrznute i konzervisane namirnice, masne, pržene i pohovane obroke, suhomesnate proizvode, kao i svu ostalu hranu koja sadrži so, beli šećer, veštačke zaslađivače, aditive, konzervanse I veštačke boje. Ako se pitate šta vam preostaje i čime ćete da se hranite, ne brinite. U narednim redovima ćete pronaći sve ono što je najvažnije da očistite i okrepite svoj organizam.

10 NAJBOLJIH DETOKS NAMIRNICA
Godišnja doba koja su pred nama su najbolja za sve one koji vode i koji bi želeli da počnu da vode računa o pravilnoj ishrani. Veliki izbor svežeg voća i povrća će razoružati od izgovora čak i one najizbirljivije. Sastav izabranih namirnice bi trebalo da bude takav da one sadrže dovoljno antioksidansa, vitamina, mineral i vlakana, kako bi postigle pun efekat. Evo liste naših predloga:

1 VODA i unos vode je od presudnog značaja za dobro zdravlje, ali i u ovom slučaju kada je čišćenje organizma u pitanju. Svakodnevno konzumiranje 2 litra vode će pozitivno stimulisati
rad bubrega, ali jetre i čitavog digestivnog trakta. Na taj način se pospešuje rad metabolizma i podstiče eliminacija suvišnih materija i toksina.

2 LEGUMINOZE, naročito grašak i soja, ali i pasulj, će stimulisati jetru na efikasnije funkcionisanje, a veliki sadržaj vlakana će pokrenuti čitav digestivni trakt. Od naročitog značaja će biti kod svih onih koji zbog masne hrane imaju problema sa zatvorom, jer će im pomoći da imaju bolju probavu.

Pročitajte i  3 napitka od banane koji tope naslage oko struka

3. ČAJEVI su bez obzira na tople dane pravi izbor, jer će stimulisati varenje, doprineće smirivanju stomaka i pomoći će da se unese već pomenuta dovoljna količina tečnosti. S obzirom na brojnost i različite vrste čajeva, izbor možete napraviti sami, a svakako će najbolje poslužiti zeleni i crni čajevi, ali i čajevi od uve, kamilice, žalfije i koprive.

4. CRVENI GREJPFRUT je verovatno jedan od najjačih saveznika koji će vam biti na raspolaganju. Sok od ovog voća je rangiran među najvišima, kada je antioksidantska aktivnost u pitanju. Pored vitamina C kojim obiluje, u njegovom sastavu se nalaze i dijetna vlakna, vitamin A, kalijum, folna kiselina i vitamin B5. Pored male energetske vrednosti, njegov sastav karakteriše i sadržaj likopena i limunoida.

5. BELI LUK je namirnica koja se zbog svog aromatičnog mirisa izbegava. Ipak on je dokazano veoma efikasan u čišćenju krvi i krvnih sudova i zbog toga pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi, pa čak i snižavanju krvnog pritiska.

Još o detoksikaciji pročitajte ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *