6 super namirnica za očuvanje vašeg vida - Men`s Health

6 super namirnica za očuvanje vašeg vida

U svetu nekoliko miliona ljudi boluje od očnih oboljenja poput makularne degeneracije i katarakte, pa je veoma bitno da u svakodnevnu ishranu uvrstite namirnice, koje su dobre za očuvanje vašeg čula vida. Zdrav vid potpomažu namirnice, koje su bogate vitaminima E i C, omega 3 masnim kiselinama, luteinom i antioksidantima.

Za vas smo izdvojili 6 najboljih namirnica, koje poboljšavaju zdravlje očiju.

ŠARGAREPE

Šargarepe su svakako prve na listi najboljih namirnica za zdrav vid, budući da su bogate vitaminom A i beta-karotenom, koji promovišu sveukupno zdravlje vaših očiju. Vitamin A je esencijalan za očuvanje površine očiju i kapaka, a beta-karoten predstavlja moćni antioksidant, koji štiti očne ćelije od radikalnih oštećenja.

LOSOS

Poput sardine, skuše i haring, losos je takođe sjajan izvor omega 3 masnih kiselina, koje su veoma bitne u očuvanju vida. Konzumiranje lososa smanjuje rizik od makularne degeneracije za 38 procenata, a takođe pomaže u lečenju bolesti suvih očiju. Losos je jedan od najboljih izvora vitamina D, pa je ključan u poboljšanju zdravlja vaših očiju i očuvanju srca, a igra vitalnu ulogu i u zdravom rastu kostiju.

ZELENIŠI

Kelj, spanać, blitva i drugi zeleniši sadrže dva moćna antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji se čuvaju u makuli. Makula je mali deo mrežnjače, koja štiti od štetne svetlosti. Ovi antioksidanti mogu da vam pomognu da poboljšate vaš vid, a mnogi naučnici sugerišu da zeaksantin i lutein snižavaju rizik od očnih oboljenja, kao što su katarakta i makularna degeneracija.  

Pročitajte i: Antioksidanti

KUKURUZ

Kao i zeleniši, kukuruz takođe sadrži antioksidante lutein i zeaksantin, koji su dobri po vid. Redovnim konzumiranjem kukuruza možete da smanjite rizik od nastanka katarakte i da sprečite gubitak žutog pigmenta iz očiju.

PARADAJZ

Paradajz je sjajan izvor karotenoida, i uključujući likopen, sjajan antioksidant koji paradajzu daje savršenu crvenu boju. Istraživanja pokazuju da likopen pomaže u zaštiti mrežnjače i drugih oblasti oka od oštećenja usled štetnih sunčevih zraka.

Pročitajte i  Ovo je najnezdravija namirnica (i nema veze sa slatkišima)!

SLATKI KROMPIR

Slatki krompir sadrži beta karoten koji poboljšava zdravlje vašeg čula vida. Kao i šargarepa, krompir je bogat beta karotenom, vitaminima A i C, vlaknima, magnezijumom i kalijumom, koji su dobri za sveukupno zdravlja vaših očiju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *