Vežba čini majstora - Men`s Health

Vežba čini majstora

A u čemu bi drugom bila nego u obrtanju. No, to je tek poslednji korak, kaže Hauard Hemler koji je u Ginisovu knjigu rekorda ušao tako što je za pola sata obrnuo više omleta nego bilo ko – ukupno 427.

NADEV
Kockice od povrća i mesa treba da budu što sitnije jer će se u suprotnom jaja prilikom okretanja odlepiti od njih.

TEMPERATURA
Omlet se peče na srednjoj temperaturi. Da ste je postigli znaćete ukoliko ruku možete da držite tri centimetra iznad ringle a da vas ne peče.

SMESA
U dva jaja umešajte dve kašike vode i prstohvat soli. So je neophodna da bi se razgradilo belance i testo bilo glatkije, a voda će ga učiniti rastresitijim.Umesto vode možete da koristite belo vino.Ako želite da pravite omlet po našem receptu, zaboravite na mleko jer su jaja u kombinaciji sa mlekom nešto teža.

DOZIRANJE
Ako nameravate da spremite više omleta, smesu za njih napravite odjednom, a za sipanje u tiganj koristite kutlaču za supu.

PEČENJE
Varjačom sastružite pečene ivice omleta i pogurajte ih prema sredini a zatim nagnite tiganj da bi se tečni deo iz sredine razlio prema rubovima. Kad smesa više ne bude tečna a sredina omleta je još uvek mekana, okrenite dršku tiganja prema sebi i polukružnim pokretom protresite deo omleta na koji ste stavili nadev. Iako je smesa odozgo još meka, temperatura je dovoljno visoka da se nadev zagreje kad okrenete omlet.

I KONAČNO… OKRET
Naglo povucite dršku tiganja prema sebi tako da omlet odleti prema suprotnoj ivici tiganja. Kad je omlet negde na pola puta, vratite tiganj u provobitni položaj. Ako ste precizni, omlet će se nakon vraćanja tiganja presaviti napola. Kapirate? U prvom pokušaju vam ovaj manevar najverovatnije neće uspeti, ali ne gubite nadu. Pročitajte naslov još jedanput.

Pročitajte i  Šampionske taktike Dušana Domovića Buluta: novi Men's Health

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *