Kako kafa može da zaštiti vaše zube? - Men`s Health

Kako kafa može da zaštiti vaše zube?

 

 

Jutarnja doza kofeina ne samo što može da poveća vaš energetski nivo, već takođe može da zaštiti vaše zube. Nedavna studija Univerziteta u Bostonu otkriva da muškarci koji piju jednu ili više šoljica kafe dnevno imaju manje šanse za gubitak koštane mase u zubima, nego oni koji su piju manje kafe.

Premda su imali čvršće i snažnije zube, kod redovnih konzumenata kafe nisu evidentirani znaci bolesti desni, kao što je krvarenje. Čak i nakon kontrolisanja faktora koji povećavaju rizik od bolesti desni, kao što su konzumiranje alkohola, pušenje ili veoma grubo pranje zuba, ispostavilo se da je kafa X faktor, koji održava njihove zube zdravim. 

Prema autoru studije Raulu Garsiji, odgovor za pozitivni efekat kafe po vaše zube, može da bude u hemijskoj komponenti u kuvanoj kafi, koja sadrže antioksidante i sprečavaju zapaljenje. Ovi sastojci – uključujući kofein, kafeinske i hlorogenske kiseline – udruženi sprovode borbu protiv oksidativnih oštećenja i zapaljenja, koje izazivaju oboljenja desni. Oksidativna oštećenja mogu da dovedu i do bolesti, koje će uticati na vaše celokupno telo, kao što su dijabetes i reumatodni artritis.

Pročitajte i: Da li kafa dehidrira organizam?

Svi ovi podaci vode ka činjenici da veći unos kofeina štiti vaše zube.

 „Muškarci koji su pili više od šest šoljica kafe dnevno, imali su znatno manji do umereni rizik od gubitka koštane mase u zubima, od onih koji su pili manje od šest šoljica dnevno.“, kaže Garsija.

„Ali naravno, previše kofeina dnevno može da izazove druge negativne efekte, poput problema sa spavanjem.“, nastavlja Garsija. Više od četiri šoljice dnevno može da dovede do razdražljivosti, ubrzanog rada srca ili čak da poveća rizik od prerane smrti.

Pročitajte i  Zašto je jogurt dobar?

Koliko je onda kafe idealno po vaše zube?               

Prema rečima Raula Garsije, najbolji efekat i najveće benefite postići ćete ukoliko prosečno pijete dve ili više šoljica kafe. Mišljena pojedinih naučnika sugerišu da svedete unos kofeina na tri šoljice. Ne zaboravite samo da ukoliko pijete kafu sa šećerom, povećavate rizikod nastanka karijesa.

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *