Zašto treba doručkovati u roku od sat vremena nakon buđenja? - Men`s Health

Zašto treba doručkovati u roku od sat vremena nakon buđenja?

Svi imamo izgovore zašto ne jedemo doručak odmah nakon buđenja. Možda smo u stisci s vremenom ili jednostavno nismo gladni.
Ali, prednosti doručka unutar prvog sata od buđenja su jednostavno odlične. Doručkujte svaki dan u prvih sat vremena nakon buđenja i svaki dan će vam postati sve produktivniji i srećniji, piše Stvarukusa.

1. REGULISAĆETE NIVO ŠEĆERA I PODSTAĆI METABOLIZAM

Ako želite da izgubite kilograme ili želite da održite svoju kilažu, doručak tokom prvog sata omogućuje telu da odmah reguliše insulin i nivo šećera u krvi i pokreće se vaš metabolizam. Kada su nivo šećera u krvi i nivo insulina regulisani, telo ima izvore energije koji su vam potrebni tokom dana.

Pročitajte i Ako želite da smršate, za doručak jedite banane!

Dok spavate, vaš metabolizam prirodno usporava, jer vaše telo ima manje zahteve. Doručkovanjem unutar prvog sata od buđenja, vi dajete svom metabolizmu dobar start za pokretanje termogeneze (metabolički proces probavljanja i transport hrane). Kako bi vaš metabolizam radio punim kapacitetom, morate uvesti česte manje obroke, počevši od doručka u prvom satu buđenja.

2. UKOLIKO NE JEDETE U ROKU OD SAT VREMENA NAKON BUĐENJA, ZBOG GLADI ĆETE POJESTI HRANU NISKIH HRANLJIVIH VREDNOSTI ILI VISOKO KALORIČNU HRANU

Svi smo doživeli ono nestrpljenje kad će (ako nismo doručkovali) vreme ručka. I onda za vreme ručka često posegnemo za visoko-kaloričnim i nisko hranjivim namirnicama. Korist od doručka u prvom satu nakon buđenja je da razumnije biramo hranu tokom dana.
Kada imate doručak u roku jednog sata od buđenja vi ste preduhitrili osećaj gladi, što znači da su manje šanse za prejedanjem tokom ostatka dana.

Otkrijte i Ovako izgleda najzdraviji mogući doručak!

3. DORUČAK U PRVOM SATU OD BUĐENJA POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE I KOGNITIVNE FUNKCIJE TOG DANA

Pročitajte i  Proteinska bomba: Ove ćufte ćete prosto obožavati

Neka istraživanja pokazuju kako odmah poboljšavate svoje raspoloženje, jer ste mozak nahranili nakon buđenja. A to dovodi do poboljšane jasnoće pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Preskakanje doručka zamislite kao automobil na rezervi. Automobilu nestaje energije (goriva) i svoju funkciju ne može efikasno da obavlja. Hrana je gorivo za naše telo. Stoga dajući gorivo svom telu u roku sat vremena nakon buđenja, ono vam sprečava osećaj umora i razdražljivosti tokom dana.

ZAKLJUČAK

Pojesti nešto unutar prvog sata od buđenja može biti teško, posebno ako smo kratki s vremenom ili nismo gladni ili nemamo naviku. Ali ako se odlučite za promene svojih navika i pojedete doručak odmah nakon buđenja, vi ste dobro pripremili um i telo za uspešan i energičan dan.

Saznajte i Doručak koji povećava nivo testosterona

POSTAVITE SEBI CILJ

Da biste bili i ostali zdravi i srećni, potrebne su vam male promene u navikama koje ćete vrlo lako usvojiti, jer će vam učiniti dobro. Započnite dan doručkom.

Foto: Shutterstock

1 thought on “Zašto treba doručkovati u roku od sat vremena nakon buđenja?

  1. Sreca je da imamo internet i da ima nas koji znamo engleski tako da nam je dostupno maltene sve iz ove oblasti da citamo i pratimo. Sada da izadje ovakav clanak i tvrditi da treba obavezno jesti dorican ,malo je dekandentno i smesno. Ko u to moze da povjeruje? Jeste li culi za autofagiju i intermmiten fasting. Ja niti doruckujem niti imam osecam glad koji ne mogu kontrolisati ako ne doruckujem. Imam jedan ili dva obroka od 3 do 6 popodne i to mi je dovoljno i to mi odgovara. Svi vodeci strucnjaci to kazu da je dobro za insulin i da se treba dati organizmu vreme da se regenerise i odmori od stalnog zatrpavanja hranom. Naravno vazno je i sta se jede i da se covjek zdravo hrani, znaci nema mesa , jaja,mleka, secera i brasna ukratko receno. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *