Koji je pravi razlog vašeg prevelikog konzumiranja hrane? - Men`s Health

Koji je pravi razlog vašeg prevelikog konzumiranja hrane?

 

 

Prema podacima istraživanja, ne postoji dovoljno podataka koji upućuju da bilo koja hrana, sastojak, nutrijent ili aditiv – sa izuzetkom kofeina – može da prouzrokuje promene u mozgu i izazove zavisnost poput droge i alkohola. Dakle, ne postoji ništa što u šećeru, masnoći i soli može da nas natera da se vratimo po još hrane.

„Međutim, visoko kalorične namirnice, kao što su slatkiši i pica, mogu da nas motivišu da jedemo čak i kada nismo gladni“, kaže autor studije John Menzies.  On objašnjava da je ovo prouzrokovano činjenicom da određenu hranu posmatramo kao nagradu, a pritom uživamo u ukusu i zadovoljstvu koje nam hrana pruža. To je kao i bilo koje aktivnosti, koje izazivaju zadovoljstvo, kao što su seks ili ispijanje kafe.

 Mozak jednostavno povezuje pozitivna osećanja sa hranom, što oslobađa požudu za njom.

Dobra vest je što ne postoji ništa u hrani, što stvara zavisnost u nama, već je sve u našem razmišljanju i samokontroli.

 „Najbolji način da sprečite vašu želju za prejedanjem jeste da promenite ponašanje i vaše okruženje“, kaže Sofia Rydin – Gray, dr ponašanja u zdravlju na Duke Diet & Fitness Center.

Pokušajte da se udaljite i sklonite od hrane koja predstavlja okidač za vaše prejedanje, jer ukoliko vam je na dohvat ruke, velika je verovatnoća da ćete je samo zgrabiti i pojesti. Zapitajte se šta je u toj hrani što vas tera da žudite za njom. Potom, isplanirajte neke zdravije grickalice, koje sadrže neke od atributa, koje volite u hrani.    

Pročitajte i  Zasladite zimu: Zašto je zdravo jesti kesten?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *