Ublažite bolove u grlu sa hranom - Men`s Health

Ublažite bolove u grlu sa hranom

Topli napici nisu jedini način da ublažimo bolove usled upale grla. Tu su i druge namirnice koje su odlično rešenje za bolno grlo.

BANANE
Banana je mekano voće koje povoljno deluje na naše grlo. Lako se guta i ne izaziva bolove ako nam je grlo već upaljeno. Pored toga, banane su bogate vitaminom C i B6 i kalijumom, a imaju i nizak glikemijski indeks.

PILEĆA SUPA
Ovo je već tradicionalni lek protiv prehlada i bolova u grlu. Napravite supu bogatu šargarepom, lukom, celerom, belim lukom, povrćem koje je poznato po svojim lekovitim svojstvima.

MEŠAVINA LIMUNA I MEDA
Ovo je odličan lek protiv upaljenog grla, a koji može zameniti kupovne pastile. Smanjuje upalu, ali i ublažava bolove.

KAJGANA
Jaja su bogata proteinima i mogu pomoći kod upale grla. Međutim, nemojte dodavati mnogo začina jer tako možete pogoršati upalu.

ČAJ OD ĐUMBIRA SA MEDOM
Odličan način da ublažite upalu grla je čaj od đumbira s medom. Dok pijete čaj obavezno udišite paru, pa će vam i disanje biti olakšano.

OVSENA KAŠA
Ovo jelo sadrži vlakna, snižava nivo holesterola, bogato je proteinima, pa je dobar izbor i kada imate upalu grla. Obogatite kašu medom ili bananama i ublažićete bolove.

ŽALFIJA
Još od davnina je poznato lekovito svojstvo žalfije i koristila se za smirivanje upale grla. Žalfija sadrži flavonoide, enzime i fenole. Napravite čaj od žalfije i ispirajte grlo grgoljenjem.

TESTENINA OD CELOG ZRNA ŽITARICA
Testenina od celog zrna žitarica je bogata vlaknima, gvožđem, cinkom i vitaminima B1, B2, B3 i E. Dodajte neki blagi preliv i uživajte u ukusnom i zdravom obroku.

BARENA ŠARGAREPA
Ovo zdravo povrće, u slučajevima kada imate bolove u grlu, jedite obareno. Tako ćete lakše progutati šargarepu i neće vas povrediti komadi hrskavog povrća. Šargarepa je bogata vitaminom A, C, K, vlaknima i kalijumom.

Pročitajte i  4 namirnice za snažnije mišiće
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *