7 namirnica koje sprečavaju upalu i sagorevaju masti - Men`s Health

7 namirnica koje sprečavaju upalu i sagorevaju masti

VOĆE I POVRĆE
Sve vrste voća i povrća, zbog svoje bogate hranljive vrednosti i sadržaja vlakana, pomažu u sprečavanju hronične upale, pa se potrudite da svakodnevno konzumirate dovoljne količine ovih namirnice. Neke vrste svežih proizvoda su međutim još efikasnije od drugih.

ZELENI ČAJ
Ovaj blagi napitak je odličan za smanjivanje obima vašeg struka, kao i sprečavanje upale. Flavonoidi, koji se nalaze u zelenom čaju, imaju prirodna svojstva da spreče zapaljenje. Jedinjenje EGCG, koje se nalazi u zelenom čaju, pomaže u redukovanju masnih naslaga sa stomaka.

MONONEZASIĆENE MASTI
Ove masti, koje su zdrave za vaše srce podižu nivo dobrog, zdravog holesterola i smanjuju sveukupno zapaljenje u organizmu. Sjajni izvori mononezasićenih masti se nalaze u maslinovom ulju, bademima i avokadu.

OMEGA 3 MASNE KISELINE
Istraživanja su pokazala da je ishrana, koja je najviše bazirana na unosu omega tri masnih kiselina, kao i neznatnom unosu omega 6 masnih kiselina, povezana sa smanjenom mogućnosti upale u organizmu. Namirnice, koje sadrže omega tri masne kiseline su orasi, seme bundeve i riba.    

ZAČINI
Određeni začini, kao što su beli luk, cimet, đumbir i ljute papričice, imaju sposobnost da redukuju upalu u organizmu, pa pokušajte da ih uvrstite u svoje svakodnevne obroke.

VODA
Hidriranost organizma je veoma važna, jer se na taj način izbacuju toksini, koji izazivaju upalu u organizmu. Potrudite se da dnevno popijete 3 litra vode.

ŽITARICE
Žitarice su bogate vlaknima i pomažu da se kontroliše nivo insulina u vašem telu. Visok sadržaj vitamina B , koji se nalazi u žitaricama, takođe pomaže u redukovanju hormona homocistina, koji izaziva zapaljenje.

Pročitajte i: Namirnice koje bi trebalo da dodate žitaricama

Pročitajte i  Namirnice koje podižu energiju u svako doba dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *