Lekoviti doručak - Men`s Health

Lekoviti doručak

1/ Mešano voće vam može spasiti glavu, i to bukvalno: jedno francusko istraživanje je pokazalo da povećani unos vitamina C snižava rizik od moždanog udara. Ovaj vitamin reguliše nivo azot oksida koji poboljšava protok krvi, kaže autor studije dr Stefan Vanier. Da biste bili sigurni da ste uneli preporučenih 90 mg dnevno, jedite mešanu voćnu salatu u bilo kojoj kombinaciji, važno je samo da sadrži narandžu, jagodu, papaju, kivi ili mango. Sadržaj vitamina u svim ovim voćkama je veći nego u suplementima, a i neuporedivo su ukusnije.

2/ Pijte čokoladu! Pređite na tamnu stranu. Mleko pomešano sa praškom od kakaa bogatog vlaknima, može poboljšati vaše nalaze holesterola, kažu španski naučnici. Kod ispitanika koji su svakodnevno, tokom 4 nedelje, konzumirali dve šolje kako napitka dnevno, došlo je do skoka HDL (dobrog) holesterola, za 6 odsto više nego kod onih koji su pili čisto mleko. Glavna zasluga pripada polifenolima iz kakaa, koji stimulišu proizvodnju glavnog proteina HDL holesterola, kaže jedna od istraživača, dr sci Beatriz Saria.

3/ Jaja su zakon. Jedite ovu hranu za mozak: tirozin povećava mentalnu aktivnost, pokazala je jedna holandska studija. Osobe koje su svakodnevno unosile 2 grama ove aminokiseline, koje najviše ima u jajima i siru, postigle su za 10 odsto bolje rezultate na testu mentalnih refleksa, od onih koje nikako nisu unosile navedene namirnice. Autorka studija, dr sci Lorenca Kolcato, kaže da tirozin povoljno utiče na proizvodnju dopamina, tranzmitera koji se povezuje sa mentalnom aktivnošću. Doduše, potrebno je da pojedete 8 jaja da biste uneli 2g tirozina, ali i manje količine imaju povoljan efekat.

Pročitajte i: Jaja benedikt, obrok za snagu

Pročitajte i  Vegeterijanski obrok koji gradi vaše mišiće
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *