Čarobno zrno: Zašto treba piti kafu? - Men`s Health

Čarobno zrno: Zašto treba piti kafu?

Čarobno zrno: Zašto treba piti kafu?

Otkad je sveta i veka, kafa je čoveku lek za poboljšanje opšteg stanja, a novo istraživanje dokazuje da izoštrava um, povećava snagu pri vežbanju i jača organizam u borbi protiv bolesti. Dakle, odolevanje snu je poslednja u nizu njenih prednosti, zato pogledajte kafine blagodeti:

Jačanje creva
Iako su potrebna detaljnija istraživanja da bi se dokazao takav efekat kod čoveka, ispitivanja sprovedena nad glodarima pokazuju da hlorogena kiselina, ključni sastojak kafe, deluje protivupalno kod crevnih bolesti.

Laka energija
Kofein je alkaloid iz iste klase jedinjenja kao nikotin i kokain; utiče na neuroreceptore koji blokiraju adenozin. Ipak, razlika postoji, jer šolja kafe nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara za oko sedam odsto, kako kaže istraživa­nje objavljeno u naučnom časopisu Cirkulacija.

Saznajte nešto više o modernoj tendenciji u pristupu, proizvodnji i pripremi kafe:

Zaštita od dijabetesa
Istraživanja kažu i da su osobe koje piju kafu pod manjim rizikom da obole od dijabetesa tip 2. Čak i kafa bez kofeina može proizvesti isti efekat, jer je bogata polifenolima (antioksidanti važni u borbi protiv ove bolesti).

Zdravo srce
Sva je prilika da kafa neće uvećati rizik od srčanih bolesti, a jedinje­nja koja sadrži mogu regulisati krvni pritisak, objavljeno je u medicin­skom časopisu Planta medika 2017. Postoje indika­cije da kafa može poboljšati cirkulaciju, što potvrđuju ame­rička i švedska istraživanja.

Brza koncentracija
Šolja kafe pre učešća u grupnoj aktivnosti pomaže bo­ljem učinku celog tima, pokazalo je istraživanje sprovedeno lane na kalifornijskom Univerzitetu Dej­vis. Ispitanici su rezultate pripisali povećanom oprezu i pažnji.

Pročitajte i  7 načina da sačuvate srce

1 thought on “Čarobno zrno: Zašto treba piti kafu?

  1. Zbog cega ,nije samo sporadicno, doktori upozoravaju obolele sa hipertenzijom da smanje ili izbace konzumiranje kafe?Pitam jer je taj pristup toliko rasprostranjen da je bilo nemoguce sumnjati u lekarsku strucnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *