Koliko dugo možete da jedete ostatke hrane? - Men`s Health

Koliko dugo možete da jedete ostatke hrane?

Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom sveta, a osim letnjeg toplog vremena najopasnije je i ovo praznično, koje je često zbog neprikladnog čuvanja i jedenja hrane koja je promenila svojstva.

Otkrivamo koliko dugo nakon pripreme hrane namirnice ostaju zdrave, odnosno nakon koliko dana konzumiranje ostataka hrane postaje štetno po vaš organizam.

MESO I RIBA

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ako vam ostane ribe ili ribljih jela još od Badnje večeri, njih se brzo rešite, posebno ako nisu bili u frižideru.

Saznajte i Ovu hranu ne bi trebalo da podgrevate

Meso možete čuvati nešto duže, do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 stepeni, pa nije dobra ideja držati ga na terasi.
Sve ostatke koje stavljate u frižider najbolje je staviti na gornju policu, gde je najhladnije.

UMACI

Oni mogu biti opasni, posebno zbog međusobne kontaminacije (na primer ako istom kašikom ili viljuškom dodirujete meso pa ona ponovno ide u umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, a isto važi i za rusku salatu koja može biti opasna zbog jaja i majoneza.

POVRĆE

Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može da vam naškodi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira – zato je njega najbolje pojesti u roku od dva dana. Ako želite da ubijete moguće gljivice na povrću, podgrejete ga – ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 stepeni oko 10 minuta.

Pročitajte i  Napici za čitav dan

Hrana koja će vas zasititi, a ne goji

KOLAČI

Rok kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni suvi mogu da traju i dvadesetak dana. Biće svežiji, ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru na sebe navući vlagu.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *