5 najboljih namirnica u borbi protiv raka - Men`s Health

5 najboljih namirnica u borbi protiv raka

ZAČINITE HRANU
Kečap nije jedini sastojak, koji  uspešno deluje u borbi protiv raka. Vasabi i ren takođe mogu da zaustave nastanak tumora. Kada su naučnici sa Državnog Univerziteta u Mičigenu primenjivali ekstrakte oba korena na nekoliko tumora, rezultati su pokazali da se rast ćelija raka umanjio za 70 procenata. Vasabi i ren pripadaju porodici povrća, koje sadrže sumporna jedinjenja koja se identifikuju kao ubice raka.

PILEĆA DŽIGERICA I BOBIČASTO VOĆE
Svakog časa, vaše telo reprodukuje 6 milijardi ćelija, stvarajući kopije vašeg DNK. Ali ukoliko ne konzumirate dovoljno folata  – a B vitamin pomaže izgradnji ovih ćelija – vaše telo može da proizvede iregularne ćelije DNK, koje mogu da budu uzrok karcinoma, kaže nutricionista dr Ann Yelmokas McDermott .

Nezgodno je što se do folata teško dolazi. Najbolji izvor folata se nalazi u pilećoj džigerici, koju nažalost većina muškaraca ne jede dovoljno. Drugi način da unesete dovoljnu količinu folata jeste da jedete bobičasto voće – ono sadrže i antioksidante, koji pomažu u borbi protiv raka budući da neutrališu slobodne radikale DNK.

Konzumiranje bobičastog voća ima još jedan benefit, budući da fruktoza, šećer koji se nalazi uopšte u voću, pomaže da se lakše oporavite od mamurluka, jer ubrzava metabolizaciju alkohola za 25 procenata.

Pročitajte i: 5 načina da sprečite rak

KROMPIR, ŠARGAREPA, DINJA
Mutiranje mladeža je zastrašujuće, ali hrana može da vam pomogne sa obzirom na to da su naučnici iz Nacionalnog centra za tumore utvrdili da ljudi sa visokim unosom karotenoida – pigmenata, koji su nalaze u biljkama, smanjuju rizik za nastanak kancera 6 puta, od onih koji karotenoide manje uzimaju.

„Beta karoten je takođe i interni zaštitnik od sunca.“, kaže dr Regina Goralszyk.

Izvore beta karotena možete pronaći u krompiru, pa pojedite dva krompira preventivno svake nedelje. Ostali izvori su šargarepa i dinja.      

LUBENICA
Voda je veliki borac protiv ove opake bolesti. Naravno, najviše vode možete pronaći u lubenici, koja sadrži 92 procenta vode, a preostalih 8 procenata čini likopen, sastojak koji štiti vaše srce, prostatu i kožu. Jedna kriška lubenice od 1 inča odnosno 2, 54 cm sadrži onoliko likopena koliko i četiti paradajza srednje veličine.

Pročitajte i: Rak opasniji za muškarce nego za žene

BELI LUK I CRVENO VINO
Postoji razlog zašto muškarci iz zapadne Evrope ređe oboljevaju od raka prostate. Nova istraživanja pokazuju da pojedini sastojci mediteranske ishrane imaju anti-kancerogena svojstva. Na primer, nedavna studija koja je objavljena u Journal of the National Cancert Institute pokazala je da su muškarci koji su dnevno jeli više od 10 grama belog luka smanjili rizik od nastanka raka prostate za 50 procenata, u odnosu na one koji su jeli manje od 2 grama belog luka.

Prema studiji sa Centra za tumore u Univerzitetu u Teksasu, crno grožđe sadrži antioksidante koji su takođe značajni u borbi protiv raka prostate, tako da naučnici preporučuju da dnevno popijete jednu ili dve čaše crvenog vina. Nemojte preterivati, jer prevelika konzumacija ovog napitka od grožđa može neutralisati sve benefite.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *