Kako višak šećera šteti vašem organizmu - Men`s Health

Kako višak šećera šteti vašem organizmu

Kako višak šećera šteti vašem organizmu

Suviše šećera u ishrani šteti srcu, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Internal Medicine. Osobe koje su oko 20 odsto dnevnih kalorija unosile u vidu koncentrovanih šećera imale su za 38 odsto veći rizik da umru od srčane bolesti od onih koje su šećerom unosile manje od 10 odsto kalorija.

Dodati šećer u namirnicama kao što su slatkiši, ili voćni i gazirani sokovi povećavaju rizik od dijabetesa, povišenog holesterola i hipertenzije, kaže autor studije, dr sci Kane Jang. Ako unosite oko 2500 kalorija na dan, neka dodati šećeri čine najviše 250.

Sa druge strane, samo napred, stavljajte feferone u sve. Konzumiranje ljutih papričica može smanjiti rizik od dijabetesa, navodi se u novom kineskom istraživanju.

Naučnici su anketirali ispitanike o količini feferona koje konzumiraju, a potom su im merili insulinsku rezistenciju. Utvrdili su da oni koji konzumiraju najviše ljutih paprika imaju i najbolji odgovor na insulin.

Vitamin C kojeg su ove papričice prepune, poboljšava dejstvo određene vrste gvožđa iz hrane, koja je ključna za regulaciju insulina, kažu istraživači. Sveže zelene paprike imaju više vitamina C od crvenih.

Pročitajte i: Vatra u stomaku

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  5 namirnica koje snižavaju nivo glukoze u krvi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *