6 namirnica zbog kojih ste još gladniji - Men`s Health

6 namirnica zbog kojih ste još gladniji

Glad je rezultat složene interakcija stomaka, creva, mozga, pankreasa i krvotoka. Ove namirnice mogu da vam stvore utisak da ste gladni čak i kad vam je stomak pun.

BELI HLEB
Belo brašno koje se koristi da se napravi beli hleb napravljeno je od zrna kom je oljuštena ljuska, što smanjuje sposobnost ove žitarice da zasiti. Kada jedete beli hleb, skače vam nivo insulina. Jedna nedavna španska studija pratila je navike u ishrani kod više od 9.000 učesnika i otkrila je da su oni koji su jeli beli hleb za 40 odsto skloniji gojenju od onih koji ga nisu jeli.

Pročitajte i: 4 razloga zbog kojeg ne bi trebalo da jedete hleb

SOKOVI
„Zdravi“ sokovi koje kupujete sadrže veliku količinu šećera, ali nimalo vlakana iz ljuske. Kad pijete ove skokove, nivo šećera u krvi može da vam poraste i ubrzo opadne, pa se glad brzo vraća. Najbolje bi bilo da sami napravite gusti sok koristeći celu neoljuštenu voćku, a tom soku možete dodati i proteinski puder ili puter od kikirikija.

SLANE GRICKALICE
Čips, perece i ostale slane grickalice su brzi ugljeni hidrati koji mogu da podignu nivo insulina, a onda ga brzo spuste. Zbog količine soli koju pojedete, možete imati utisak da vam je stomak pun, a da ste u stvari gladni (što ćete uskoro i osetiti).

BRZA HRANA
Skoro svaki sastojak u jelima prodavnica brze hrane stavljen je da bi vas naveo da jedete više. Na primer, prezasićene masti izazivaju zapaljenja u stomaku, zbog čega smanjuje sposobnost tela da proizvodi neurotransmitere koji kontrolišu apetit, kao što su dopamin i serotonin.

ALKOHOL
Kada pijete alkohol, na trenutak vam se učini da ste se zasitili, a u stvari ste samo još gladniji. Samo tri čaše alkohola smanjuju nivo leptina (hormona koji kontroliše glad) za 30 odsto.

Pročitajte i  6 trikova u ishrani koje smo naučili od profesionalnih sportista

BELA TESTENINA
Bela testenina deluje isto kao i beli hleb, ali je opasnija od njega, jer se lako možete prejesti od nje. Trebalo bi da jedete porciju veličine šolje, ali su porcije čak i u restoranima duplo veće.

Izvor: Stvar Ukusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *