Šta može crna čokolada da uradi za vas? - Men`s Health

Šta može crna čokolada da uradi za vas?

„Crna čokolada, napravljena od kakaa, bogata je brojnim nutrijentima koji se zovu flavanoidi.“, kaže Dženifer MekDenijel, potparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

„Glavni tip flavanoida sa kvalitetom antioksidanta je flavanoli, koji je delotvoran za snižen krvni pritisak, poboljšanje protoka krvi i redukovanje krvnih ugrušaka.“, rekla je MekDenijel.

Crna čokolada može takođe da vas zaštiti od srčanog i moždanog udara. Opsežna australijska studija iz 2012. godine, otkrila je da dnevno konzumiranje crne čokolada može da bude odlična prevencija od srčanih oboljenja kod ljudi koji imaju faktore rizika od srčanih bolesti.

Pročitajte i: Više čokolade?

Jedna nemačka studija, objavljena 2010. godine, koja je u tok istraživanja uključila 20 000 ljudi, koje je proučavala tokom osam godina, otkrila je takođe da su ljudi, koji su jeli jednu tablu čokolade svakog dana, umanjili šanse za srčani i moždani udar za 39 procenata.

Međutim, crna čokolada može da vas zaštiti i od dijabetesa.

„Neka istraživanja su pokazala da antioksidanti crne čokolade mogu da pomognu vašem telu da koristi svoj insulin efikasnije kako bi kontrolisao šećer u krvi“, ističe MekDenijel.

Takođe može da vas učini pametnijim , budući da je britanska studija otkrila da flavanoli iz čokolade pobošljavaju dotok krvi do mozga, što može da pomogne budnosti i spoznaji.

Uz antioksidante, crna čokolada takođe sadrži i zdrave masti. Puter od kakaa pripada nezasićenom tipu masti, koji je delotvoran za vaše srce i nivo holesterola. Čak i zasićene masti tamne čokolade nisu loše po vaš organizam.

Međutim, veoma je važno da odaberete pravu crnu čokolada, jer nisu sve vrste tamne čokolade dobre po vas.  „Šećer je uglavnom prvi sastojak, koji je naveden na etiketama brojnih tamnih čokolada“, objašnjava MekDenijel.

Pročitajte i  Neobični napitak za dobar san: Da li ste čuli za čaj od banane?

Pročitajte i: Šećer, so, brašno, čokolada i njihov uticaj na mozak

Umesto toga, izaberite čokoladu na kojoj je najpre istaknuta količina kakaa. „Kakao sadrži poželjnu dozu flavanola, koja je delotvorna u zaštiti vašeg srca, tako da treba da se nađe na prvom mestu na listi sastojaka.“, kaže MekDenijel.

Takođe, odaberite čokoladu, koja sadrži 70 procenata kakaa, što će uticati da čokolada ima gorak ukus, a izbegavajte crnu čokoladu, koja sadrži dodate mlečne masti ili hidrogenizovana biljna ulja.

„Jedna od najčešćih želja mojih klijenata je čokolada“, kaže MekDenijel. „Ukoliko možete da ograničite konzumiranje čokolade na 100 ili manje kalorija dnevno, slobodno se opustite i uživajte u ovom slatkišu, koji je prepuno antioksidantima i štiti vaše srce.“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *