Bombastični bombardino: Piće koje vas ne ostavlja ravnodušnim - Men`s Health

Bombastični bombardino: Piće koje vas ne ostavlja ravnodušnim

Bombastični bombardino: Piće koje vas ne ostavlja ravnodušnim

Bombardino je piće koje ćete obavezno naći u ponudi barova na italijanskim skijalištima, a kombinacija slatko-alkoholno-zagrejano zaslužna je za popularnost ovog napitka.

U osnovi, piće se spravlja od tri glavna sastojka: 1/3 šlaga, 1/3 vova i 1/3 brendija. Vov je italijanski naziv za slatki liker od jaja čija receptura datira još od sredine 19. veka, a nastao je u jednoj apoteci u Padovi. Zagrejani liker od jaja pomeša se sa brendijem i posluži u čaši za irsku kafu. Na vrh se još doda šlag i uživanje može početi!

Čokoladno mleko: Idealan napitak posle treninga

Legenda kaže da je prvi Bombardino ispijen u pokrajini Lombardiji, na skijalištu Livinjo 1974. godine. Četvorica prijatelja koji su zimu provodili na planini Motolino razmišljali su kako se zagrijati pod naletima ledenog vetra i snega. Studiozan pristup zadanoj temi doveo je do zaključka da će svrsi najbolje poslužiti lagano zagrejana kombinacija likera od jaja, viskija i mleka. Probavši je, jedan je gost uzviknuo: “Accidenti! È una bombarda!” (u slobodnom prevodu: “Dođavola! Pa to je top!”). I piće je dobilo ime!

S vremenom, mleko je zamenjeno šlagom, a viski brendijem. Međutim, ljubomorno čuvani recept ipak je došao u ruke konkurencije zahvaljujući jednom potkupljivom zaposleniku rezorta u Motolinu. Od tada, Bombardino je postao opšte mesto na karti svakog boljeg bara.

“Diže iz mrtvih”: Rideshajm kafa

Razvile su se i varijante napitka, poznate pod nazivima Calimero (espresso kafa, vov, šlag), Pirata (rum, liker, šlag) i Scozzese (viski, liker, šlag).

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Da li kafa dehidrira organizam?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *