Zašto dijete ne deluju? - Men`s Health

Zašto dijete ne deluju?

 

Čini se da svake nedelje izviri neki novi koncept mršavljenja koji obećava neverovatne rezultate za gotovo nikakav trud. Ipak, popularne dijete retko daju dugoročne rezultate, a mogu biti i opasne za zdravlje. 

Dijete koje obećavaju neverovatne rezultate

U moru informacija, brzih dijeta, proizvoda za mršavljenje i saveta, pregršt je oprečnih informacija, tako da je katkada vrlo teško razlučiti šta treba učiniti za postizanje toliko željene idealne telesne mase. 

Pročitajte i: Loša strana vegeterijanske dijete

Mnogo je razloga zašto ih je najbolje izbegavati:

1. Najčešće remete razmeru između makronutrijenata, a samim tim i njihovu prirodnu ravnotežu u organizmu. Za optimalno funkcionisanje našem telu je potreban definisan udeo makronutrijenata i svako dugotrajnije „odskakanje“ od toga očitavaće se na zdravlju.

2. Suviše su restriktivne s obzirom na unos kalorija što sa sobom nosi brojne posledice poput psihičkih tegoba, umora, probavnih tegoba, lošeg kvaliteta kose, kože i noktiju, slabljenje imunološke funkcije i sl.

3. Najčešće izbacuju pojedine namirnice ili cele grupe namirnica iz ishrane čime se riskiraju brojni nutritivni deficiti.

4. Uzrokuju nagli gubitak kilograma što predstavlja šok za organizam i nosi sa sobom rizik od pojave žučnih kamenaca, nastanak strija i gubitak elastičnosti kože.

5. Veliki je rizik pojave jo-jo efekta odnosno laički rečeno: usporavanja metabolizma. Do njega dolazi zbog dugih perioda gladovanja tokom dana. Budući da mu ponestaje raspoloživog goriva, organizam se adaptira na takav niži unos energije i „štedi“ za kasnije. Zato, prilikom sledećeg obroka nastoji da pothrani što više energije u obliku skladišnih rezervi. Što je gubitak kilograma drastičniji, to se organizam više brani od takvog gubitka, počinje štedljivije da troši energiju koju mu dajemo i mršavljenje se usporava. Povratkom na standardnu ishranu, zbog usporenog metabolizma, vraćaju se i izgubljeni kilogrami, a neretko i koji kilogram više. Započinjanjem nove dijete ulazi se u novi ciklus usporavanja metabolizma, a mršavljenje postaje sve teže i teže. Takođe, svaki takav ciklus uzrokuje povećanje udela masnog tkiva na račun mišićne mase.

Pročitajte i  8 namirnica koje jačaju vaše kosti

6. Retko podsiču dugoročno usvajanje pravilnih prehrambenih navika koje su nužne za očuvanje izgubljenih kilograma.

7. Neretko je potreban tačno određen dodatak ishrani koji garantuje uspeh. 

8. Kreatori dijeta više su orijentisani na promovisanje dijete i profit nego na stvarnu efikasnost i dugoročnu održivost dijete.

Kako pravilno mršaviti?

Planiranje zdravog mršavljenja podrazumeva stručan pristup i najčešće pomoć nutricioniste, ali i trenera, neretko i psihologa. Vrlo je važno dijetu krojiti prema individualnim potrebama, preferencijama i navikama kada je reč o odabiru hrane. Potrebno je izmeriti ili izračunati energetske potrebe pojedinca i od te vrednosti oduzeti 500 kcal dnevno. Na taj način dijeta se postavlja tako da se gubi ½ do 1 kg nedeljno. Pritom razmere hranjivih materija treba da budu adekvatno zastupljeni, a valja odabirati hranu visoke nutritivne gustoće (to su najčešće niskokalorične namirnice s visokim udelom vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i fitokemikalija).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *