Činjenice o mastima koje će vas iznenaditi - Men`s Health

Činjenice o mastima koje će vas iznenaditi

Ono što bi u tom slučaju trebalo znati je činjenica da definitivno niste u pravu. Kao dokaz za to, navešćemo dve velike činjenice koje će, nadamo se, promeniti neke od pogrešnih stavova prema mastima.

DVE VRSTE MASNOĆA
Prvo i osnovno je shvatanje da se masti dele na dve vrste, bukvalno na dobre i na loše. Dobre nazivamo nezasićenim mastima, dok su druge zasićene. Zasićene masti su razlog zbog kog ljudi imaju takvu predstavu o mastima generalno, jer činjenica da su one krive za povećan nivo holesterola u krvi, triglicerida, te generalno masnih naslaga koje vode pravo ka kardiovaskularnim problemima, koji su nekada i kobni. 

Pročitajte i: Upoznajte svog neprijatelja

Sa druge strane dobre, nezasićene masti su nešto što čak može i pomoći mršavljenju, a posebno su se dokazale kao odlični ojačivači imuniteta. Među dobre masti spadaju maslinovo ulje, riblje ulje (Omega 3), a u većim količinama se mogu naći i u orašastim plodovima, pa tako na primer i sam kikiriki puter spada u ovu grupu.

ŠEĆER JE OPASNIJI OD MASNOĆA
Kada je u pitanju gojenje i uzročnici tog toliko učestalog problema, glavni i osnovni izazivač je ljudima omiljeni šećer. Tek nakon eliminacije šećera se može pričati o problemima koje izazivaju masnoće, koje su takođe veliko zlo (dakle zasićene masti, nikako sve).

Pročitajte i  Mršavljenje: 5 saveta za početnike
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *