Giros: grčka reč za ukusno! - Men`s Health

Giros: grčka reč za ukusno!

 

POTREBNO VAM JE

500 g jagnjećeg buta bez kosti (ili jagnjećih šnicli)

1 šolja crnog vina

1/2 šolje šećera

3 čena belog luka, smrskana

2 glavice crnog luka, iseckane

2 lista lovora

1 kašika origana i još malo za posipanje lepinej

2 kašike morske soli

3 kašike kumina

2 kašike semenki slačice

1 kašika semenki anisa

1/2 kašike korijandera

1/2 kašike kardamoma

1/2 kašike mlevenog cimeta

prstohvat mlevenog karanfilića

4 grčke lepinje (“pita” hleb)

maslinovo ulje za mazanje lepinja

caciki sos (vidite sledeću stranu)

1 limun

seckani krastavacm paradajz i crveni luk

Pročitajte i: Izaberite svoje meso

A

Iseckajte meso
Stavite meso u zamrzivač na 10 minuta da bi bilo lakše da se seče. Skinite višak masnoće i onda isecite trake duge oko 10 cm (debele 0,5 cm), popreko u odnosu na vlakna mesa.

B

Marinirajte meso
U šerpi izmešajte vino, šećer, beli luk, crni luk, lovor, origano, so i 2 šolje vode. Prokuvajte mešavinu, smanjite varu da samo struju blago i kuvajte dok ne ostane pola od prethodne količine tečnosti, oko 20 minuta. Ohladite marinadu u frižideru, pa stavite meso u nju, na oko 30 minuta.

C

Začinite stvar!
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte kumin, slačicu, anis, korijander, kardamom i karanfilić. Prepecite začine, mešajući (oko 5 minuta). Prebacite u avan i smrvite u prah.

D

Upalite vatru!
Zagrejte roštilj na jaku direktnu vatru. Izvadite meso iz marinade i pospite začinima. Pržite jagnjetinu samo 1 do 2 minuta sa svake strane. Prebacite na tanjir. Namažite lepinje uljem i pospite solju, biberom i origanom. Prepecite i njih, oko 15 minuta sa svake strane.

E

Urolajte sendvič
Namažite caciki na svaku stranu lepinja. Raspodelite meso po lepinjama, dodajte u svaku malo maslinovog ulja, limuna, krastavca, paradajza i crvenog luka. Prelijte močom koja je izašla iz mesa. Za 4 osobe

Po porciji 282 kalorije

Pročitajte i  Izlečite zavisnost od hrane

26 g proteina, 40 g ugljenih hidrata (5 g vlakana)

12 g masti

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *