Giros: grčka reč za ukusno!
POTREBNO VAM JE
500 g jagnjećeg buta bez kosti (ili jagnjećih šnicli)
1 šolja crnog vina
1/2 šolje šećera
3 čena belog luka, smrskana
2 glavice crnog luka, iseckane
2 lista lovora
1 kašika origana i još malo za posipanje lepinej
2 kašike morske soli
3 kašike kumina
2 kašike semenki slačice
1 kašika semenki anisa
1/2 kašike korijandera
1/2 kašike kardamoma
1/2 kašike mlevenog cimeta
prstohvat mlevenog karanfilića
4 grčke lepinje (“pita” hleb)
maslinovo ulje za mazanje lepinja
caciki sos (vidite sledeću stranu)
1 limun
seckani krastavacm paradajz i crveni luk
Pročitajte i: Izaberite svoje meso
A
Iseckajte meso
Stavite meso u zamrzivač na 10 minuta da bi bilo lakše da se seče. Skinite višak masnoće i onda isecite trake duge oko 10 cm (debele 0,5 cm), popreko u odnosu na vlakna mesa.
B
Marinirajte meso
U šerpi izmešajte vino, šećer, beli luk, crni luk, lovor, origano, so i 2 šolje vode. Prokuvajte mešavinu, smanjite varu da samo struju blago i kuvajte dok ne ostane pola od prethodne količine tečnosti, oko 20 minuta. Ohladite marinadu u frižideru, pa stavite meso u nju, na oko 30 minuta.
C
Začinite stvar!
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte kumin, slačicu, anis, korijander, kardamom i karanfilić. Prepecite začine, mešajući (oko 5 minuta). Prebacite u avan i smrvite u prah.
D
Upalite vatru!
Zagrejte roštilj na jaku direktnu vatru. Izvadite meso iz marinade i pospite začinima. Pržite jagnjetinu samo 1 do 2 minuta sa svake strane. Prebacite na tanjir. Namažite lepinje uljem i pospite solju, biberom i origanom. Prepecite i njih, oko 15 minuta sa svake strane.
E
Urolajte sendvič
Namažite caciki na svaku stranu lepinja. Raspodelite meso po lepinjama, dodajte u svaku malo maslinovog ulja, limuna, krastavca, paradajza i crvenog luka. Prelijte močom koja je izašla iz mesa. Za 4 osobe
Po porciji 282 kalorije
26 g proteina, 40 g ugljenih hidrata (5 g vlakana)
12 g masti