Najbolji doručak za vas - Men`s Health

Najbolji doručak za vas

Rezultati najnoviijih istražvanja pokazuju da ovakav doručak smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dve nove studije Unverziteta u Konektikatu, koje su predstavljene na konferenciji Experimental Biology, otkrile su da konzumiranje jaja zapravo poboljšava nivo holesterola i smanjuje razna zapaljenja.

ISTRAŽIVANJA
U jednom istraživanju, naučnici su zamolili ispitanike da nakon dijete koje je isključivala ugljene hidrate, da pojedu tri jaja dnevno, dok su drugoj grupi davani supstituti. Nakon 12 nedelja, grupa koja je jela jaja doživela je povećanje dobrog holesterola od 50mg/dL na 59mg/dL (inače doktori smatraju da bi muškarci morali da imaju iznad 40mh/dL). Dok se njihov nivo lošeg holesterola, nije promenio uopšte.

KAKO?
Lecitin, supstanca koja može da se nađe u žumancetu, povećava nivo dobrog holesterola. “Lecitin pomaže da se ukloni holesterol iz tkiva i transportuje ga u jetru i na taj način ne dozvoljava da se isti skuplja u krvnim sudovima.”, kaže nutricionista dr Maria Luz Fernandez, profesor na Univerzitetu u Konektikatu i koautorka navedene studije.

U drugoj, sličnoj, studiji ispitanici koji su takođe bili na dijeti bez ugljnih hidrata, ali sa nekim metaboličkim oboljenjima pokazali su smanjenje inflamatornih markera u telu nakon što su 12 nedelja jeli tri cela jajeta. Ovakvi rezultati ukazuju na činjenicu da je kod ovh ispitanika rizik za bolesti srca takođe značajno pao. Kako kaže dr Fernandez za ovo je opet glavni “krivac” žumance, tačnije lutein antioksidant koji se može naći u žumancetu.

“Ljudi se brinu da konzumiranje jaja može da izazove srčane bolesti, a one zapravo rade suprotno”, zaključuje Fernandez.

Pročitajte i  Evo zbog čega ne treba da držite jaja u vratima frižidera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *