Slanina ipak zdrava namirnica? - Men`s Health

Slanina ipak zdrava namirnica?

Mnogi ljudi izbegavaju da jedu slaninu zato što je previše slana i masna, što je čini najvećim neprijateljem pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom. Reputacija slanine je dodatno ugrožena zbog zasićenih masti i holesterola, koje sadrži, ali sada znamo da ona nije toliko loša po naš organizam.

Holesterol iz namirnica zapravo ima minimalne efekte po krvni pritisak i ne utiče na izazivanje srčanog udara. Što se tiče zasićenih masti, nedavna istraživanja nisu pronašla vezu sa visokim nivoom holesterola u krvi ili sa srčanim oboljenjima. Zapravo, istraživanja u Japanu, koja su u celokupni tok uključila ispitivanje 58 000 muškaraca tokom 14 godina njihovih života, pokazala su inverznu povezanost monozasićenih masti i moždanog udara.

Pročitajte i: 7 načina da uživate u ukusu slanine

Međutim, količina soli u slanini može da predstavlja problem i da utiče na tvoj krvni pritisak i fizičku toleranciju. Ukoliko se inače suzdržavate od mesnih prerađevina, kokica i slane hrane, slanina pak može da predstavlja sjajan dodatak tvojoj zdravoj ishrani. Ako je moguće, ipak se odlučite za organsku svinjetinu, koja je antibiotska i bez aditiva i hormona.

Pročitajte i  Sjajne vesti: Pravilo “pet sekundi” je potvrđeno
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *