Mišići iz boce - Men`s Health

Mišići iz boce

Proteinski prah se na policiama takmiči sa mišićnim pojačivačima i podizačima testosterona. Ovde možete da nađete energetske napitke, proteinske pločice, paketiće amino kiselnia, pa čak i ovsenu kašu sa 30 grama proteina. Zvuči primamljivo, zar ne? A da li ove stvari zaista funkcionišu? Pitali smo stručnjake šta misle o nekim od najpopularnijih graditelja mišiča…

PODIZAČI TESTOSTERONA
Steroidi koji su dizali noivo testosterona su uklonjeni iz svih prodavnica 2005 godine, zbog zdravlja korisnika istih.  Međutim, industrija suplemenata odgovorila je sa prirodnim proizvodima koji navodno podižu nivo ovog hormona toliko bitnog za izgradnju mišića.

TRIBULUS TERRESTRIS
Ovaj suplement potiče od biljke kod nas poznate i kao babin zub, može se prodavati samostalno ili kao ključni sastojak mnogih takozvanih bustera testosterona. Na tržištu se veruje da Tribulus terrestris povećava nivo testosterona i samim tim mišićnu masu i snagu (da ne pominjemo snagu libida). Međutim, kako je objavio časopis Journal of Ethnopharmacolog, četvoronedeljna studija u kojoj su učestvovali zdravi muškarci od 21 godinu, nije pokazala neke značajne razlike u nivou testosterona između onih koji su uzimali ovaj dodatak i oni koji su uzimali placebo.
ZAKLJUČAK
Bolje zadržite svoj novac. Uzimanje ovog biljnog preparata može smanjiti nivo dobrog holesterola i moguće je da vam porastu muške dojke, bar tako tvrdi dr Mark Mojad, direktor preventivne i alternativne medicine na Univerzitetu u Mičigenu.

DHEA
Kao jedini prohormon koji FDA nije zabranila 2005. godine, DHEA je napravio pravi bum na tržištu suplemenata. Ali ovaj dodatak je preskočio zabranu zahvaljujući agresivnom lobiranju od strane industrije, ne zato što je potpuno bezbedan i neverovatno efektivan, kaže dr Mojad.  Lučenjem nadbubrežne žlezde ovaj hormon može da se pretvori testosteron, ali i estrogen. Pristalice DHEA tvrde da ovaj hormon usporava zanke starenja, u šta se uključuje i gubitak mišićne mase. Međutim, rezultati istraživanja  časopisa New England Journal of Medicine govore drugačije. Naime, ovo dvogodišnje istraživanje nije uspelo da pronađe bilo koje koristi za muškarce koji su želeli povećanje mišićne snage.  Iako su suplementi podigli DHEA na neki normalni nivo, istraživači nisu mogli da pronađu ni jednu značajnu promenu u snazi mišića.
ZAKLJUČAK
Preskočite i ovo. DHEA takođe značajno smanjuje nivo dobrog holesterola, što baš i nije najzdraviji izbor za vaše srce. Takođe kao i kod babinog zuba imate veliku šansu da vam se podigne nivo estrogena, te da dobijete i malo muških grudi.

Pročitajte i  Zdravo bilje u ishrani

SPORTSKI REZULTATI
Bez obzira da li želite da trenirate žešće i duže ili da se oporavljate brže, možete da nađete gomile suplemenata koji vam nude upravo to.

KREATIN
O kreatinu smo već uveliko pričali, ali evo da ukratko opišemo ponovo. Jedan od najpoularnijih dodataka isjrani svih vremena, kreatin se koristi kao gorivo za mišiče, primarno za intenzivne i kratke vežbe kao što su sprint ili dizanje tegova. Kreatin može da vam pomogne da vežbate jače i duže i da se oporavite brže. Od 300 istraživanja koja su vršena na ovom suplementu, oko 70% je pokazalo da kreatin značajno pobljšava sportske performanse.
ZAKLJUČAK
Preporučujemo ga. Međutim, shvatite da su grčenje mišića i povrede usred “preterivanja” česti neželjeni efekti.

BETA-HYDROXY-BETA-METHYLBURATE (ILI HMB)
HMB je derivat lanca amino kiselina. Kao i kreatin on služi za vežbe koje su kratkog daha. U stvari, neke kompanije prave kombinacij HMB i kreatina. Istraživanje iz 2003 godine od strane  Journal of Applied Physiology, zaključilo je da su se samo kreatin i HMB pokazali kao korisni graditelji mišićne mase. Zapravo, kako tvrde naučnici čista dobit mišićne mase sa kreatinom i HMB-om pokazala se kao dvostruko veća nego kod placebo grupe.
ZAKLJUČAK
Sačekajte još malo istraživanja. HMB može da bude prava stvar, ali još uvek se ne zna dovoljno o bezbednosti njegovog korišćenja.

L-ARGININ
Arginin je aminokiselina koja povećava proizvodnju azotnog oksida u vašem telu, a za azotoksid se smatra da povećava protok krvi do mišića i da pospešuje razmenu hranljivih materija. On je dosta popularan dodatak kod svih suplemeata koj isluže za povećavanje performanse. “Iako postoji mala podrška nekih istraživanja da l-arginin povećva performanse, ni ona nije baš pozitivna”, kaže dr Čad M. Kerksik koji radi na katedri za fiziologiju vežbanja na univerzitetu u Oklahomi. Čad je učestvovato u istraživanju univerziteta Bejlor u Teksasu, koje je pokazalo da postoji malo poboljšanje u benč presu kada se uzima ova aminokiselina. Međutim, studija časopisa Journal of the American Medical Association otkirla je da uzimanje 9 grama dnevno ovog suplementa može da izazove srčani udar, pa čak i smrt kod muškaraca koji su imali poznate probleme sa srcem ili čak onih koji nisu imali.
ZAKLJUČAK
Nije vredno rizika!

1 thought on “Mišići iz boce

  1. Znaci caj ne valja niti bilo sta prirodno jer mozemo postati zene ali zato valja ta laboratorijska hemija ? Ma vazi…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *