Ne smete je zapostavljati: Zašto je repa važan deo ishrane? - Men`s Health

Ne smete je zapostavljati: Zašto je repa važan deo ishrane?

Repa je veoma rasprostranjeno povrće u Evropi i ljudi je koriste još od predistorijskog doba. Često se svrstava među korenaste biljke poput peršuna, celera, krompira, ali ona je u stvari deo porodice kupusarki i baš kao i njeno rodbinsko povrće brokoli ili prokelj prebogata je nutrijentima, a veoma siromašna kalorijama što je uglavnom savršena kombinacija.

Pročitajte i: Vreme bogatih prazničnih trpeza: Ostanite vitki, a budite siti

Pored korena, jestivo je lišće repe i donosi mnoge zdravstvene beneficije. Samo jedna repa dnevno obezbediće vam 54 odsto dnevnih potreba vitamina C, 8 procenata mangana, 7 procenata kalijuma i 5 procenata vitamina B 6, folata i bakra.

LEKOVITA SVOJSTVA

Snižava povišen krvni pritisak

Repa sadrži supstance koje se zovu dijetalni nitrati koje donose mnogobrojne beneficije po kardiovaskularni sisitem, uključujući snižavanje krvnog pritiska. Pored toga, repa sadrži i kalijum za koji je poznato da snižava krvni pritisak jer otpušta natrijum iz organizma i podstiče širenje arterija.

Borac protiv raka

Još 80-ih godina je objavljena studija u kojoj se govori da se konzumacijom kupusarki poput repe, karfiola i kupusa smanjuju šanse od kancerogenih obolenja. Nešto skorija istraživanja su otkrila da je za to zaslužna komponenta sulforafan koja kupusarkama daje pomalo gorkast ukus.

Pročitajte i: 5 najboljih namirnica u borbi protiv raka

Obećavajuće rezultate pokazala je i studijakoja je testirala sulforafan na više vrsta kancerogenih obolenja kao što su melanom, rak prostate, pankerasa i štitne železde. Veruje se da bi u budućnosti sulforafan mogao biti satavni deo lekova protiv kancera.

Mršavljenje, detoksikacija, poboljšanje probave

Pošto je veoma bogata vlaknima repa je savršeno povrće kad su u pitanju dijete, detoksikacija i poboljšanje probave. Repa vam sa velikom koncentracijom vlakana donosi osećaj sitosti uz mali broj kalorija jer vlakna dokazano stabilišu nivo šećera u krvi i sprečavaju žudnju za hranom.

Pročitajte i  5 životnih navika koje uništavaju vaš seksualni život!

Vlakna koja sadrži repa takođe sprečavaju zatvor i poboljašavaju rad digestivnog trakta, reguliše rad creva i odstranjuje toksine putem stolice i žuči. Najnovija istraživanja potvrđuju da dijetalna vlakna igraju veoma važnu ulogu za jačanje imuniteta, ublažavanju upala i bolesti povezanih sa upala kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabets, gojaznost i rak.

Pročitajte i: 5 metoda za zdravo gubljenje kilograma

Repu čuvajte na hladnom i mračnom mestu baš kao i krompir, a pre upotrebe je dobro operite i ogulite. Repa se može jesti u sirovom i kuvanom obliku, ali mnogi tvrde da pečena repa ima najboji ukus. Moete da je kuvate zajedno sa krompirom kada pripremate pire, ubacite u svežu salatu ili čorbu, krem supu ili gulaš.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *