Mandarine: Tonik za vaše srce - Men`s Health

Mandarine: Tonik za vaše srce

 

Mandarine sadrže i folnu kiselinu, kalijum, gvožđe, magnezijum, važne vitamine B1,B2 i B3, i vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i gojaznosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpfruta.

Časopis „Diabetes“ prenosi da su istraživači sa Univerziteta Western Ontario u Kanadi,  hranili dve grupe miševa hranom koja sadrži visok procenat masti i jednostavne šećere. Prva grupa miševa je dobila na masi i pokazala je znakove vezane  za metabolički sindrom – povišen holesterol i trigliceride, povišen nivo inzulina, glukoze i masnoće na jetri – sve što dovodi do povećanja rizika od dijabetesa i bolesti srca.

Međutim, druga grupa, kojoj su dodali nobiletin u ishranu je dobila normalnu količinu težine nije došlo do porasta holesterola, inzulina ili glukoze. Takođe su bili osetljiviji na inzulin i utvrđeno je da se na njihovoj jetri nalazi manje masnoće.

Vođa istraživanja, dr Marej Haf je rekao: „ Miševi koji su u ishrani imali nobiletin su bili zaštićeni od gojaznosti. I kroz duže studije, nobiletin je takođe ove životinje zaštitio od arteroskleroze, dodatnog plaka u arterijama, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ovo utire put budućim istraživanjima da se otkrije da li je to lečenje prikladno srodnim uslovima kod ljudi.“

On dodaje: „Ovo prethodno istraživanje je dokazalo da flavonoid,naringenin koji se nalazi u grejpfrutu takođe štiti od gojaznosti i metaboličkog sindroma. Ali flavonoid koji se nalazi u mandarinama je dosta moćniji. Ono što je zapravo interesantno jeste to da  nobiletin ima  deset puta jači zaštitni efekat u odnosu na naringenin, i ovaj put smo pokazali da nobiletin poseduje sposobnost da nas zaštiti od arteroskleroze.“

Pročitajte i  Napitak za pročišćavanje jetre

Važno je da koru mandarine ne bacate, ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu naseckajte na komadiće i osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se dodavati u kolače,  kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *