Tajna iza svake dijete: Evo zašto uspevaju - Men`s Health

Tajna iza svake dijete: Evo zašto uspevaju

NUDE VAM NAČIN DA JEDETE MANJE

Sve uspešne dijete vam nude pravila, koja vas teraju da jedete manje. Atkinsonova dijeta na primer, eliminiše ugljene hidrate, dok ostale dijete ograničavaju unos masti, životinjskih proizvoda ili pak žitarica i mlečnih proizvoda.

Pročitajte i: Proteinska dijeta, za i protiv

Za većinu nas, ograničavanje u izboru znači i manji ukus celokupnih namirnica.

PRUŽAJU VAM KONCIZNO UPUTSTVO KAKO DA JEDETE

Neke dijete su manje restriktivne u pogledu izbora hrane, ali vam umesto toga nude način da izračunate koliko jedete. Pojedine dijete vam nude tačni tajming obroka ili post pojedinim danima, što svakako smanjuje mogućnost da se prejedete.

DIJETE ELIMINIŠU OBRAĐENU HRANU

Prerađena hrana je idealna za prejedanje. Toliko je ukusna da ne možete da prestanete da jedete, a pojedine grickalice mogu da vas učine još gladnijim nego što jeste. Sa druge strane, bilo koja ishrana, koja je bazirana na organskim proizvodima, zahteva kupovinu, pripremu jela i planiranje obroka.

Pročitajte i: Paleo dijeta: Vodič za početnike

Ishrana bez prerađenih namirnica vam pomaže da shvatite dve stvari – da o obroku morate da razmišljate mnogo pre nego što ćete ga pojesti (jer zahteva kupovinu i pripremu) i da više nikada nećete ručati ili večera sa nogu, u nekom fast foodu.

DAJU VAM VIŠE PROTEINA I/ILI VLAKANA

Proteini su nutrijenti, koji izgrađuje vaše mišiće, a konzumiranje proteina takođe ubrzava metabolizam, brže vas zasiti i čini vas manje gladnim između obroka. Unos vlakana će vas takođe zasititi, a uz to pruža brojne zdravstvene benefite.

Pročitajte i: Biljna vlakna za zdrava pluća

Neke od najpoznatijih dijeta, koje propagiraju smanjen unos ugljenih hidrata kao što su, Paleo ili Južna plaža, sa druge strane podrazumevaju više proteina, dok vegetarijanska ishrana i dijete sa smanjenim unosom masti, preporučuju više vlakana.

Pročitajte i  Želite brzo da smršate? Jedite ove namirnice!

PRUŽAJU VAM NAČIN DA ODRŽAVATE VAŠU NOVU, SMANJENU TEŽINU

Jedna od najčešćih pritužbi povodom dijeta jeste da one nisu održive. Ali to je zato što su kreirane da se usvoje kao nov način ishrane, koji će se dugo koristiti, jer vam ove dijete zapravo pružaju novi način života. Na održavanje kilaže utiče mnogo faktora, od navika, životnog stila do individualne posvećenosti strogom režimu ishrane.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *