Jedite pečurke! Iako rastu na izmetu, nemojte ih prati - Men`s Health

Jedite pečurke! Iako rastu na izmetu, nemojte ih prati

Jedite pečurke! Iako rastu na izmetu, nemojte ih prati.

Spaljene pečurke koje su pustile vodu na pici nipošto nisu reprezentativne. Kada naučite osnovne stvari o njima, uživaćete u zdravim jelima!

Otrkivamo 4 razloga zbog kojih gljive treba da budu na vašem meniju, dajemo savete kako da ih izdinstate, kao i na koji način da ih “bustujete” nutritivnim adutima.

PUNE SU KALIJUMA

Kalijum uspostavlja ravnotežu s natrijumom. Može ukloniti višak soli iz organizma, što je važno za normalizaciju krvnog pritiska. Svaka šolja pripremljenih šampinjona sadrži gotovo 10 odsto preporučene dnevne doze kalijuma, koja iznosi 4,7g i koju većina muškaraca ne uspeva da obezbedi.

ZAISTA SU D-IVNE

Gljive su jedini biljni izvor vitamina D, a poznato je da on smanjuje rizik obolevanja od raka, šećerne bolesti i hipertenzije. One ustvari sadrže ergosterol, koji se pretvara u vitamin D2 – tip vitamina D koji organizam odmah može da apsorbuje – kada ih obasja sunce.

Jedite pečurke! Iako rastu na izmetu, nemojte ih prati.
FOTO: LEVI BRAUN

ŽESTOKI BORCI

Reč je o pravim antioksidantnim bombama: jedna studija iz 2017. godine ustanovila je da gljive sadrže dva moćna antioksidanta – glutation i ergotionein. Nizak nivo ovog prvog dovodi se u vezu s povećanim rizikom obolevanja od srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Uz to, pečurke sadrže i beta-glukan, vrstu vlakana koja deluje protivupalno, a sadrže ih ovas i ječam.

SADRŽE MALO KALORIJA

Otprilike 6 šampinjona daje samo 30 kcal. Mada je i većina drugog povrća niskokalorična, pečurke su jedinstvene po tome što su “mesnate”, a time i vrlo zasitne. Učesnici jednog istraživanja bili su na dijeti u kojoj su tri puta nedeljno jeli pečurke umesto mesa – za pola godine smršali su 2,25 kg više od onih koji su se držali standardne dijete.

Jedite pečurke! Iako rastu na izmetu, nemojte ih prati.
FOTO: LEVI BRAUN

TRIKOVI!

Ne perite ih, inače će u toku kuvanja postati ljigave. Ako na njima ima prljavštine, uklonite je prstima. Onda ih ostavite pola sata na sunčevoj svetlosti, na terasi. Odsecite kraj drške, kao i tvrde i drvenaste delove, pa sve jestivo isecite na komade veličine zalogaja. Ključ uspeha je strpljenje. Pre nego što ih pomešate u tiganju, ostavite ih da se krčkaju nekoliko minuta.

Pročitajte i  5 minerala bez kojih ne možete da funkcionište

RASTU NA IZMETU! ISTINA ILI ZABLUDA?

Micelijum, struktura nalik na mrežu iz koje će se s vremenom razviti pečurka, raste na sterilnom zrnevlju, a potom se meša s pasterizovanim kompostom (koji, priznajemo, sadrži đubrivo). Na kompost ide sloj treseta na kom rastu pečurke, objašnjava dr Robert Bilman iz Centra biljne hrane za zdravlje Univerziteta Pen. Divlje pak rastu u začaranoj šumi, a ne na gomili kake. Nadamo se da se sad bolje osećate.

FOTO: LEVI BRAUN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *