11 stvari koje niste znali o pivu - Men`s Health

11 stvari koje niste znali o pivu

Od 2007. godine Međunarodni dan piva se proslavlja svakog prvog petka u avgustu, što je ove godine, dakle, danas. U to ime, u nastavku slede zanimljive činjenice o možda najomiljenijem letnjem osveženju mnogih muškaraca, a i žena.

10 razloga da popijete pivo i to odmah!

1. Najstarija reklama za pivo pronađena je na glinenoj tabli još 4.000 godina pre nove ere. Na reklami je bila žena sa dva znatna pehara sa pivom uz natpis: “Pijte Elba pivo – pivo sa srcem lava”, prenosi news.com.au.

2. Nikada se ne kucajte čašama kada pijete u Mađarskoj. Umesto toga, pogledajte se u oči i podigniite čašu do nivoa očiju, te nazdravite uz kratko i jasno “Živeli”.

3. Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše.

4. Prva zabeležena nesreća zbog alkohola desila se 2.000 godine pre nove ere. U drevnom Egiptu je uhapšen pijani vozač nakon što je udario kaluđericu. Okrivljeni je razapet na vratima kafane gde je kupio pivo, i njegov leš je visio tamo dok ga lešinari nisu izjeli.

5. Pivo i marihuana su rođaci – hmelj koji se nalazi u pivu potiče iz iste porodice biljaka cvetnica kojoj pripada i kanabis.

6. Zitologija je nauka o pivu i njegovoj proizvodnji, koja proučava i ulogu koju svaki njegov pojedinačni sastojak ima prilikom pravljenja.

7. Kada se pije pivo u Španiji, moraju da se poštuju neverbalni rituali. Jedan od rituala je trljanje dna čaše kružnim pokretima o sto i lupanje čašom. Uz “salud” (živeli)!

8. Radnici koji su radili na egipatskim piramidama bili su plaćeni pivom. Njihova plata je bila 4 litra na dan.

9. U srednjem veku, pivo se pilo više nego voda.

10. U bilo kom trenutku, 0,7 odsto svetske populacije je pijanih. Dakle, to bi značilo da je trenutno 50 miliona ljudi pijanih.

Pročitajte i  Kuvar nemačke fudbalske reprezentacije: Šta jedu šampioni?

11. Najjače pivo na svetu sadrži 67,5 odsto alkohola.

Izvor: stil.kurir-info.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *