Hrana koja čuva zdravlje i podmlađuje - Men`s Health

Hrana koja čuva zdravlje i podmlađuje

 

Znaci starenja, kao što vam je verovatno poznato, ne uključuju samo bore na licu, već i povećan rizik od raznih zdravstvenih problema.

Ukoliko želite da dugo budete zdravi i vitki, onda je važno da se kvalitetno hranite. Mnoga istraživanja pokazuju vezu između zdrave ishrane i prevencije hroničnih bolesti koje su u vezi sa starenjem.

Prihvatanje zdravih stilova života, koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, izbegavanje duvana, zdravu ishranu, predstavlja najbolju odbranu protiv neizbežnog starenja.

Zbog toga su nutricionisti sastavili listu namirnica koje su dobre za zdravlje, a samim tim i za lepotu i savršenu formu tela.

Da li hrana menja gene?

RIBA
Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Inače, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima.

MASLINOVO ULJE
Maslinovo ulje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

ČOKOLADA 
Njen glavni sastojak, kakao, sadrži supstance koje su veoma dobre za krvne sudove, a takođe, ako se uzima u razumnim granicama, čokolada deluje preventivno i protiv dijabetesa tipa 2.

JOGURT
Pošto obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, jogurt može da uspori starenje. Pritom je bogat dobrim bakterijama koje jačaju imunološki sistem.

FLAVONOIDI
Borovnice, orašasti plodovi (lešnici, orasi, badem), ali i crno vino u malim količinama, imaju moć da spreče javljanje dijabetesa, gubitak memorije i srčane bolesti.

Pročitajte i  Da li meditacija zaista funkcioniše?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *