Moć probiotika - Men`s Health

Moć probiotika

UPOZNAJTE IH
Ko su i šta su?
U pitanju su prirodni mikroorganizmi, dobri za vaše zdravlje. Komercijalno se najčešće dodaju u mlečne proizvode.
Šta kažu naučnici?
Redovnim unošenjem određenih probiotika možete ojačati u borbi protiv prehlade, proliva i drugih zdravstvenih smetnji. Zato je neophodno da redovno konzumirate mlečne proizvode obogaćene ovim korisnim mikroorganizmima.

DEFINICIJA
Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije probiotici su “živi mikroorganizmi koji, ako se unose u adekvatnim količinama, mogu biti korisne za zdravlje domaćina”. LAB (lactic acid bacteria) i bifidobakterija su uobičajeni tipovi mikroba koji se koriste kao probiotici, ali određene plesni i bacili mogu takođe biti korisni.
Obezbedite se: Svakodnevno unosite probiotske proizvode i ojačajte vaše zdravlje. Najpogodniji način je konzumiranje mlečnih napitaka sa ovim bakterijskim kulturama, ali jedite i domaći kiseli kupus, koji takođe sadrži ove korisne bakterije.

NISU PROBIOTICI, ALI SU KORISNE
Recimo ove bakterije: L bulgaricus, S thermophilus
Objašnjenje: neke bakterije, poput L. bulgaricus i S. thermophilus ne spadaju zvanično u probiotike, ali su to upravo bakterije koje “stvaraju” jogurt od mleka. One proizvode mlečnu kiselinu, razgradnjom laktoze, pa tako omogućavaju lakše varenje mleka u crevima, koje u nefermentisanom obliku mnogim ljudima prestavlja problem. Zato se jogurt mnogo lakše vari od mleka.

PATENTIRANE BAKTERIJE
Mnoge mlečne kompanije same finansiraju pronalaženje novih probiotskih kultura i kasnije ih patentiraju, pa tako neke probiotike možete naći samo u proizvodima određene marke. Ipak, sve priznate probiotske bakterije su jednako korisne za ljudsko zdravlje, tako da je isticanje samo jedne vrste probiotika više marketinški potez proizvođača.

Vaše “kućne” bakterije: ako svake godine stavljate kiseli kupus, onda svakako spadate u “odgajivače” bakterija- ova namirnica, kao i japanski miso, ima u sebi probiotike, koji inače i vrše fermentaciju kupusa (odnosno paste od kuvane soje, u slučaju misa).

BABE I ŽABE
Probiotici i prebiotici su u dve različite svari, iako se često kombinuju u zdravim mlečnim napicima. Prebiotici su nesvarljive materije koje se dodaju u hranu, kako bi omogućile bolji rast probiotskih bakterija. Tipično su to vlaknasti ugljeni hidrati, koji svojom funkcijom pomažu proces varenja hrane, iako su sami nesvarljivi. Prebiotici se mogu dodavati raznim prehrambenim proizvodima, ali se nalaze i prirodno u hrani poput soje, čičoke, ovsa, lista maslačka, luka, itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *