Da li slatkiši mogu da pomognu pri mršavljenju? - Men`s Health

Da li slatkiši mogu da pomognu pri mršavljenju?

Slatkiši ujedno nutricionistima predstavljaju verovatno i najomraženiji deo ishrane budući da izazivaju najviše problema. Međutim, da stvari nisu baš tako loše pokazalo je jedno zanimljivo istraživanje sa kojim je utvrđeno da slatkiši čak mogu imati i pozitivnu ulogu u brušenju željene forme.

Naravno, ne radi se u tom slučaju o opuštenom jedenju slatkiša tokom dana, već o njihovoj konzumaciji u tačno predviđeno vreme.

Istraživanje provedeno na Tel Aviv univerzitetu u Izraelu, otkrilo je da osobe čiji je doručak raznovrstan i sadrži ugljene hidrate, proteine i neki desert, znatno lakše gube kilograme od osoba koje dan ne započinju sa određenom količinom ugljenih hidrata i šećera.

Celo istraživanje trajalo je 8 meseci, a konkretno je utvrđeno da su osobe koje su nakon doručka jele neki slatkiš poput čokoladice, keksa, krofne ili komada torte, na kraju izgubile 3 puta više kilograma od onih koje nisu imale ovaj dodatak doručku.

Sve ovo ima potpuno logično objašnjenje, a radi se o tome da jak i raznovrstan doručak omogućava duže zadržavanje osećaja sitosti, pa je tokom dana smanjena potreba za unošenjem dodatnih kalorija u organizam.

Napominjemo, ni u kom slučaju ovo sve ne može biti opravdanje za povećanje konzumacije slatkiša jer se radi o jako kaloričnoj hrani koja skraćenim putem pomaže da se “upadne” u kalorijski suficit, koji opet vodi do sigurnog debljanja. Reč je samo o dodatku doručku kao prvom i najvažnijem obroku.

Ako ipak ne želite da rizikujete sa običnim slatkišima, uvek možete da napravite proteinske čokoladice, koje su ukusne i mogu da vam pomognu da svoje telo dovete u formu.

Pročitajte i  10 namirnica koje podižu energiju u svako doba dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *