Ovo se dešava našem telu kada pijemo pivo - Men`s Health

Ovo se dešava našem telu kada pijemo pivo

Ovo se dešava našem telu kada pijemo pivo

Gazirana pića i alkohol mogu imati značajan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom učinku piva na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.

Kada konzumiramo pivo ono nakon 5 minuta ulazi u krvotok i odmah deluje na mozak i mišiće. Sledećih sat vremena telo pivo vidi kao otrov i pokušava da ga se što pre reši.

Ako pojedemo obilan obrok pre pića, na taj način ćemo obložiti naš želudac i alkohol neće ući u krvotok tako brzo jer je u toku apsorpcija hrane.

Pogledajte i 7 stvari koje će vas naterati da smesta popijete pivo (GIF)

Uticaj alkohola zavisi od pola i godina

Ženski organizam procesuira alkohol sporije nego muški jer muški ima više mišićnog tkiva. Mišićno tkivo ima veći procenat vode koja razređuje alkohol, a čini se da žene imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol.

Penušavo piće, poput šampanjca, može uzrokovati da brže osetimo uticaj alkohola zbog mehurića koji pritiskaju želudac pa tako forsiraju alkohol da brže uđe u krvotok.

Procesuiranje alkohola zavisi i od naših godina. Što smo stariji on se brže prerađuje jer kako starimo u telu imamo više enzima koji ga razgrađuju. Ako smo pod stresom pa imamo povišen nivo hormona, to utiče na metabolizam i brzinu apsorpcije alkohola.

Pogledajte i 7 koktela s pivom za vrele letnje dane

Ako ste ljubitelj piva, ovo je 7 stvari koje pritom trebate znati.

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva

Alkohol nakon konzumacije putuje telom do želuca gde se apsorbira u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Posle 10 minuta telo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga skladišti, pokušava da ga razgradi i što pre da ga se reši.

3. Nakon 15 minuta

Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga izbacio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedninjenje koji je uzrok mamurluka drugi dan.

Pročitajte i  Glatka i mekana koža - što da ne?

Alkohol se pretvara u sirćetnu kiselinu i vodu, a daljnjom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su telu prihvatljive i to nas otrežnjuje. Pijemo li više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.

Pogledajte i Kako da napravite sladoled od piva

4. Nakon 20 minuta

Posle 20 minuta počinjemo da osećamo opšte simptome delovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta

Posle 45 do 90 minuta delovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Posle 60 minuta imamo potrebu da mokrimo jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmeravaju piće direktno u bešiku i moramo ćešće mokriti i zbog toga dehidriramo.

Ako prestanemo da pijemo možemo se osećati pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je telo dehidrirano.

Pogledajte i 10 razloga da popijete pivo odmah

7. Nakon 12 do 24 sata

Trenutak otrežnjenja

Nakon 12 do 24 sata, kada se probudimo verovatno ćemo osećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, bledilo i drhtavicu i simptome koji uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše telo još uvek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *