Šta vam je u piću? - Men`s Health

Šta vam je u piću?

CARRAGEENAN
Morska trava. Zapravo ekstrakt morske trave, koji služi kao zgušnjivač. Ali to nikako nisu zdrave morske alge iz biošpajza, ne zavaravajte se! Naučna istraživanja su potvrdila da “degradirani” ekstrakt ovog sastojka izaziva rak creva kod laboratorijskih životinja. Ali, utvrđeno je i da regularni carrageenan, koji je dozvoljen u našim pićima, može da “degradira” u crvenom traktu i postane opasan. Ipak, ovaj sastojak je i dalje dozvoljen! Pijete ga u svim kremastim napicima, posebno onim sportskim – “za mišiće”, zatim nekim vrstama mleka od soje i fast-food milk-šejkovima.

PROPYLENE GLYCOL
Šta boja za kosu, antifriz i fast-food milk-šejkovi imaju zajedničko? Alkohol koji nosi ime propylene glycol, koji se koristi kao razređivač za boje i arome u hrani. Laboratorijski pacovi koji su udisli ovaj alkohol imali su manje otporno i zakržljalo potomstvo, koje je dodatno imalo i zakasneli pubertet.

CARMINE
Veganska udruženja u svetu imaju pravo kada traže da se nalepi etikete upozorenja na sve proizvode koji sadrže sastojak carmine (a.k.a. “carminic acid” ili “cochineal extract”). Razlog je to što se on dobija od jedne vrste insekata. Odvratno, zar ne? Dobra vest je da nije opasan sastojak – osim ako se ne ispovraćate pri pomisli da pijete sekrete nekih tamo bubetina! Naći ćete ga u mnogim neprirodno crvenim napicima.

XANTHAM GUM
Ovo “sci-fi” ime vodi poreklo od tipa bakterija koje su potrebne da se proizvede ovaj sastojak. A to je ista ona vrsta bakterija koju možete da vidite kao crnu trulež na brokoliju ili karfiolu u supermarketu. Bljak! Koristi se inače kao emulgator i zgušnjivač napitaka. Nema ništa loše u vezi sa ovim sastojkom, osim što ima odvratno poreklo. Nalazi se u raznim instant kapućinima, toplim čokoladama i sličnom.

Pročitajte i  Moć prirode u najboljem izdanju: Manuka med

SODIUM BENZONATE
Konzervans koji je derivat benzena (čuvena kancerogena supstanca). Dokazano oštećuje DNK u mitohondrijama ćelija kvasca, prema naučnom istraživanju na Sheffield univerzitetu u Britaniji. Još jedna britanska studija pokazala je da ovaj sastojak u kombinaciji sa veštačkim bojama izaziva hiperaktivnost kod dece. Nalazi se u gaziranim pićima, poput onih s ukusom pomorandže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *