Zašto ste uvek gladni? - Men`s Health

Zašto ste uvek gladni?

 

Neki od razloga koji negativno utiču na vaš apetit su:

1. NE DORUČKUJETE
Pecivo s nogu može se činiti kao odlična ideja ako ste u gužvi, ali ako vam to pređe u naviku, organizam neće biti presrećan. Naime, dobar doručak podrazumeva kombinaciju proteina i ugljenih hidrata koji će vas držati sitima. Ne prekačite doručak samo zato što, navodno, nemate vremena za njega. Navijte sat 10 minuta ranije, nema izgovora. 

2. PRESKAČETE OBROKE
Celodnevno izgladnjivanje i večernje prejedanje su zabranjeni. Nije loše da vas podsetimo: tri obroka, uz dve užine, i nemojte jesti posle 18 časova.

3. BRKATE GLAD I ŽEĐ
Osećaj gladi i žeđi mnogi znaju da pomešaju. Kada osetite glad, prvo posegnite za čašom vode i sačekajte 10 minuta. Ako vas želja za hranom prođe, to je znak da je vaš organizam dehidrirao i da vam je bila potrebna samo čaša vode. 

4. NEZDRAVA HRANA
Brza hrana, puna masti samo će stvoriti prividan osećaj sitosti. Često konzumiranje ovakve hrane samo uzrokuje brzo otpuštanje šećera u krvi, posle čega ćete biti još gladniji. Birajte zdrave namirnice, voće, povrće, nemasne jogurte, ribu… 

5. NE SPAVATE DOVOLJNO
Razlog zašto se nakon neprospavane noći javlja glad je zbog promene nivoa hormona grelina u ćelijama stomačnog tkiva, ali i u različitim delovima mozga i hipotalamusa. Pre nego što jedemo, nivo ovog hormona u telu je vrlo visok i stimuliše moždane ćelije, koje nam daju do znanja da bi trebalo da jedemo. Posle obroka, nivo hormona drastično se smanjuje. 

6. DOSADNO VAM JE
Dosada je vrlo čest razlog za posezanjem za nezdravim grickalicama, što podiže nivo dopamina, tj. osećaja sreće. Nemojte jesti samo zato što ne znate šta ćete sa sobom. Idite protegnite noge, prošetajte, verujte, glad će brzo proći. 

Pročitajte i  Ovo je vaš današnji ručak: Ukusan proteinski obrok za detoks organizma

7. POD STRESOM STE
Bez obzira na to da je li reč o fizičkom ili psihičkom stresu, hipotalamus šalje signal za oslobađanje kortizola, hormona stresa. Naučnici su zaključili da visoki nivo kortizola, do kog dolazi kod hroničnog stresa, može da poveća apetit.

Ako vam je cilj da skinete višak kilograma, predstavljamo vam četiri načina da nadmudrite glad.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *