Preslatko: 8 namirnica koje kipe od šećera - Men`s Health

Preslatko: 8 namirnica koje kipe od šećera

Preslatko: 8 namirnica koje kipe od šećera

Trudimo se da ne unosimo previše šećera u naš organizam, izbegavamo čokolade, keks, ne sladimo kafu i čaj, ali nikada nismo pomislili koliko šećera zapravo sadrže namirnice koje na prvu loptu ne pokazuju to.

Evo nekih takvih, ne puno slatkih namirnica, koje u sebi sadrže iznenađujuće vrednosti šećera.

SUVO GROŽĐE
1 šolja – 97,66 gr

Proces dehidratacije voća, daje svakom komadu sušenog voća veće količine šećera. Naravno, većina šećera u suvom grožđu je prirodna pa i nije tako loša za vas. Ali morate biti oprezni jer su neki plodovi suviše kiseli nakon sušenja, pa proizvođači dodaju šećer kako bi dobili na slatkoći. Dok mislite da šećer ne može biti toliko loš za vas, pokušajte da saberete kalorije i videćete da ste prešli svoj dnevni limit kalorija brže nego što ste mislili. Možete biti iznenađeni, ali jedna šolja suvog grožđa ima više šećera nego porcija McDonald’s Flurry sa M&M’s bombonicama.

Pročitajte i: Pravilno smanjite šećer u ishrani

KINESKA HRANA
1 porcija piletine sa pomorandžom – 88, 13 gr

Američka kineska jela poput piletine sa pomorandžom, slatko – kisele piletine, kao i generalno kineske piletine zapravo sadrže šokantno visok nivo šećera zbog sirupastih sosova koji ih čine ukusnijim. Porcija piletine sa pomorandžom ima tri puta veće vrednosti šećera od preporučenih dnevnih doza, pa čak i više šećera nego šejk sa tri vrste čokolade.

KUPUS SALATA
1 šolja kupus salate – 25, 86 gr

U komercijalnim restoranima i supermarketima, kupus salate su veoma popularne jer dodavanjem šećera pružaju više svojim kupcima. Dokazano je da jedna šolja takve kupus salate sadrži više šećera od parčeta pite sa jabukom i cimetom. Dakle, uzmite svoj slatkiš – svoj otrov.

Savršen napitak bez šećera: Ukusni sok od malina

PASTA SOS
½ šolje sosa od paradajiza, belog i crnog luka – 10, 38 gr

Možda mislite o ovome kao o ukusnom obroku, ali sos za testenine sadrži dosta šećera. Naravno, ako napravite sopstveni sos, kod kuće, možete da izbegnete ovo, ali ko ima vremena za to? Samo mala porcija sosa ima istu količinu šećera kao četiri mint kolačića.

Pročitajte i  7 koktela s pivom za vrele letnje dane

PARADAJZ ČORBA
½ šolje paradajz čorbe, konzervisane – 10,21 gr

Jedna šolja paradajz čorbe će vam doneti skoro pa prekoračen limit dnevnog unosa šećera, ne računajući dezert. Ne postoji poseban razlog za dodavanje šećera, osim dobijanja dobrog ukusa. Porcija paradajz šolje vam daje otprilike istu količinu šećera kao ¾ šolje čokolade.

JOGURT
Jogurt sa ukusom vanile – 10 gr

Jogurt ne sadrži prirodni šećer iz laktoze, ali često kada je nizak nivo masti u proizvodu, dodaje se šećer kako bi nadoknadio ukus. Vaš doručak sa jogurtom može da sadrži toliko šećera kao pet čokoladnih kolačića.

Šta će vam se dogoditi ako izbacite šećer na samo 9 dana?

SMRZNUTA PICA
200 gr, jedno parče, smrznute pice – 7,10 gr

Zahvaljujući svim tim sosovima na pici imamo veliki izvor šećera. I nemojte da vas zavara ako vidite da u spisku sastojaka pice piše med, jer i to je šećer. Sa sadržajem meda, ovo parče pice će vas koštati više konzumirana šećera nego korišćenje keksa.

KEČAP
1 kašika kečapa – 4 gr

Naravno, 4 grama ne zvuči mnogo, ali mislite o tome da jedna mala kašika zaista poseduje slatki udarac. Dodavanje kečapa hrani kao sos za meso sa roštilja, može biti prepuno šećera. Paradajz koji se koristi često zna da bude kiseo, pa se u proizvod dodaju velike količine šećera. Konzumiranje jedne kašike kečapa je isto kao i da pojedete sladoled na točenje.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *